Erityisruokavalioasiakas asiakkaana (5 op)
Toteutuksen tunnus: AV00EL53-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 12.04.2021 - 25.04.2021
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 15.09.2021 - 30.11.2021
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Yksikkö
- Vanha_Avoin AMK ja täydennyskoulutus (vanhettu)
- Toimipiste
- E-kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 20
- Koulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
Tavoitteet
Tavoitteen on oppia suunnittelemaan, toteuttamaan ja palvelemaan erityisruokavalioasiakkaan ruokailuun ja ruokavalion toteuttamiseen liittyviä tarpeita ravitsemussuositusten mukaisesti eri asiakaskohderyhmille (lapset, työikäiset, ikääntyneet) ja eri toimintaympäristöissä (koti, hoitolaitos, ravintola). Tavoitteena on oppia erityisruokavalioiden taustalla olevat syyt, ruokarajoitukset ja ravitsemukselliset riskit ja ruokavalioon soveltuvien elintarvikkeiden käyttö täysipainoisen ravitsemuksen toteuttamisessa ympäristövastuullisuus huomioiden. Lisäksi ruokavalioiden toteuttamista asiakasturvallisesti ja viestintää.
Sisältö
Allergiat ja intoleranssiruokavaliot (mm. laktoosi-intoleranssi)
Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinien käyttö
Keliakia ja gluteiinittomat ruokavaliot
Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot (Food Map)
Asiakasviestintä ja turvallisuus
Arviointi
• Opintojaksolla on oppimistehtäviä ja oppimista varmistavia verkkotenttejä.
• Opintoihin sisältyy 1 op laajuinen arvioitava case-tehtävä
• Arvosana muodostuu tehtävien ja verkkotenttien perusteella.
Opiskelumateriaali
Materiaali on pääosin Learnin alustalla sähköisinä linkkeinä, tallennettuina verkkoluentoina, e-kirjoina ja artikkeleina. Muu opiskelussa käytettävä kirjallisuus ilmoitetaan opintojakson alkaessa.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
• Opintojaksolla voit edetä omaan tahtiin.
• Opiskelu on pääosin itsenäistä työskentelyä, osan tehtävistä voi tehdä myös pari- tai pienryhmätyönä.
• Opinnoilla on suositusaikataulu, mutta jokainen voi edetä oman aikataulun mukaan.
• Aikaan sidottuja virtuaaliluentoja ei järjestetä, luennot ovat tallenteina opintojaksoalustalla.
TKI ja työelämäyhteistyö
Tieto on työelämässä sovellettavaa. Opintojaksoon kuuluva oppimistehtävän voi kytkeä työpaikalle.
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan työmäärä on 135 tuntia.
Toteutuksen osien kuvaus
Erityisruokavaliot ravitsemussuosituksissa, asiakasviestintä ja turvallisuus? ½ op?
Keliakia ja gluteiinittomat ruokavaliot ( vilja-allergia)? 1 op?
Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinit? 1 op?
Ruoka-allergiat? 1 op?
Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot ja intoleranssiruokavaliot? ½ op?
Syventävä case tehtävä ?1 op?
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
• Opintojaksolla on oppimistehtäviä ja oppimista varmistavia verkkotenttejä.
• Opintoihin sisältyy 1 op laajuinen arvioitava case-tehtävä
• Arvosana muodostuu tehtävien ja verkkotenttien keskiarvon perusteella.
Esitietovaatimukset
Perustietämys ravitsemuksesta.