Erityisruokavalioasiakas asiakkaana (5 op)
Toteutuksen tunnus: AV00EL53-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 03.01.2022 - 16.01.2022
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 01.02.2022 - 30.11.2022
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- TKI-osuus
- 1 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Yksikkö
- Vanha_Avoin AMK ja täydennyskoulutus (vanhettu)
- Toimipiste
- E-kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 200
- Koulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
- Opettajat
- Eeva Koljonen
- Vastuuopettaja
- Eeva Koljonen
- Ryhmät
-
VV2021-2022Valinnaiset opinnot 2021-2022
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
- Opintojakso
- AV00EL53
Tavoitteet
Tavoitteen on oppia suunnittelemaan, toteuttamaan ja palvelemaan erityisruokavalioasiakkaan ruokailuun ja ruokavalion toteuttamiseen liittyviä tarpeita ravitsemussuositusten mukaisesti eri asiakaskohderyhmille (lapset, työikäiset, ikääntyneet) ja eri toimintaympäristöissä (koti, hoitolaitos, ravintola). Tavoitteena on oppia erityisruokavalioiden taustalla olevat syyt, ruokarajoitukset ja ravitsemukselliset riskit ja ruokavalioon soveltuvien elintarvikkeiden käyttö täysipainoisen ravitsemuksen toteuttamisessa ympäristövastuullisuus huomioiden. Lisäksi ruokavalioiden toteuttamista asiakasturvallisesti ja viestintää.
Sisältö
Allergiat ja intoleranssiruokavaliot (mm. laktoosi-intoleranssi)
Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinien käyttö
Keliakia ja gluteiinittomat ruokavaliot
Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot (Food Map)
Asiakasviestintä ja turvallisuus
Arviointi
• Opintojaksolla on oppimistehtäviä ja oppimista varmistavia verkkotenttejä.
• Opintoihin sisältyy 1 op laajuinen arvioitava case-tehtävä
• Arvosana muodostuu tehtävien ja verkkotenttien perusteella.
Opiskelumateriaali
Materiaali on pääosin Learnin alustalla sähköisinä linkkeinä, tallennettuina verkkoluentoina, e-kirjoina ja artikkeleina. Muu opiskelussa käytettävä kirjallisuus ilmoitetaan opintojakson alkaessa.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Opintojakolle hyväksytyille lähetetään sähköpostilla kirjautumisohjeet Learn oppimisympäristöön. Opintojaksolla voit edetä omaan tahtiin.
Opiskelu on pääosin itsenäistä työskentelyä, osan tehtävistä voi tehdä myös pari- tai pienryhmätyönä.Opinnoilla on suositusaikataulu, mutta omaankin tahtiin voi edetä. Aikaan sidottuja virtuaaliluentoja ei järjestetä, luennot ovat tallenteina opintojaksoalustalla.
TKI ja työelämäyhteistyö
Oppimistehtäviä voi kykeä omaan työhön tai työpaikkaan.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Opintojakson suorittamiseen on laadittu suositusaikataulu, mutta opinnoissa voi edetä omaan tahtiin.
Opiskelijan työmäärä
Opintojakson laajuus on 5 op eli 135 tuntia opiskelijan työtä.
Toteutuksen osien kuvaus
Orientaatio opintoihin
Erityisruokavaliot ravitsemussuosituksissa, asiakasviestintä ja turvallisuus? ½ op
Keliakia ja gluteiinittomat ruokavaliot ( vilja-allergia) 1 op
Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinit 1 op
Ruoka-allergiat 1 op
Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot ja intoleranssiruokavaliot? ½ op
Syventävä case tehtävä 1 op
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
• Opintojaksolla on oppimistehtäviä ja oppimista varmistavia verkkotenttejä.
• Opintoihin sisältyy 1 op laajuinen vertaisarvioitava case-tehtävä
• Arvosana muodostuu arvoioitavan case tehtävän ja verkkotenttien keskiarvon perusteella.
Esitietovaatimukset
Perustietämys ravitsemuksesta.