Nutrition in sports and physical excercise (5 cr)
Code: SH00AD11-3009
General information
- Enrollment
- 05.04.2019 - 14.04.2019
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 02.09.2019 - 31.12.2019
- Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 0 cr
- Virtual portion
- 5 cr
- Mode of delivery
- Distance learning
- Unit
- School of Welfare
- Campus
- Savonlinna Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 20 - 50
- Degree programmes
- Degree Programme in Physiotherapy
- Teachers
- Suvi Lamberg
- Teacher in charge
- Suvi Lamberg
- Scheduling groups
- Tutkintolaiset (Size: 1 . Open UAS : 0.)
- Avoin AMK (Size: 1 . Open UAS : 0.)
- Small groups
- Tutkintolaiset
- Avoin AMK
- Course
- SH00AD11
Objective
You are able to apply your knowledge of nutrition in support of strength and endurance training and weight control.
You are able to apply your knowledge of nutrition when guiding and counseling athletes and people doing physical exercise.
Content
What is the relation between nutrition and physical activity?
What is energy metabolism?
How does physical activity affect the need, supply and use of energy?
How does the balance of nutrition and fluid influence the recovery from sporting and physical activities?
What aspects of nutrition must be considered when guiding people in different physical activities?
Evaluation
Students are able to
a. use professional vocabulary and concepts in an expert way in different situations
b. evaluate information sources critically.
c. work as team members in working life expert duties and identify and describe the problems of the professional field.
d. evaluate operations in customer, user and target group situations.
e. choose appropriate models, methods, software and techniques according to the purpose and justify these choices.
f. promote teams’ goal-oriented operation.
g. apply critically the ethical principles of the professional field in different situations.
Course material
Ilander O., Laaksonen M., Lindblad P., Mursu J. 2014 (tai vanhempi). Liikuntaravitsemus. VK- kustannus Oy.
Rinta M. 2015. Syö, liiku ja kehity. Liikkujan ravitsemus käytännössä. Fitra.
Muu opettajan osoittama materiaali.
Student workload
Opiskelijan työmäärä 110 tuntia, koostuen itsenäisesti verkkotehtävistä sekä toisten opiskelijoiden tehtävien referoinnista.
Evaluation scale
Approved/Failed
Assessment criteria, fail (0)
Ei yllä tyydyttävän tason osaamisvaatimuksiin.
Assessment criteria, satisfactory (1-2)
a. käyttää ammattikäsitteitä ja näyttää tietoperustaan liittyvän osaamisensa
b. käyttää tiedonhaun perustekniikoita yksittäisissä tilanteissa
c. suoriutua yksittäisistä tehtävistä
d. ottaa huomioon toiminnassaan asiakkaat, käyttäjät ja kohderyhmät
Assessment criteria, good (3-4)
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa, caset
Assessment criteria, excellent (5)
a. käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä
esim.
- asioiden hallinta ammatillisella tasolla, siis osataan ja ilmaistaan asioita syvemmin kuin ns. maallikot.
- avataan ja käytetään ammattikäsitteitä tehtävien yhteydessä
b. etsiä tietoa tiedonhankintaprosessin mukaisesti
esim.
- osaat käyttää monipuolisesti tiedonhaun erilaisia menetelmiä hyödyntäen annettua lähde- ja apumateriaalia
c. suoriutua sujuvasti tehtäväkokonaisuuksista
d. perustella toimintaansa asiakas-, käyttäjä- ja kohderyhmätilanteissa
- tehdyt valinnat perustellaan työssä selkeästi ja asiantuntevasti
Qualifications
Participation in the course requires that the first year studies have been completed, or equivalent knowledge and skills have been gained.