Siirry suoraan sisältöön

Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit (5 op)

Toteutuksen tunnus: EL00ER86-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

08.04.2024 - 21.04.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 15.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Elintarviketekniikan koulutus

Opettaja

  • Mari Järvenmäki

Vastuuopettaja

Mari Järvenmäki

Ryhmät

  • ELKV23SP
    Kehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
  • 02.09.2024 10:30 - 12:00, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 06.09.2024 12:00 - 13:30, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 09.09.2024 11:30 - 13:00, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 11.09.2024 14:45 - 16:15, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 17.09.2024 09:30 - 11:00, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 20.09.2024 12:00 - 13:30, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 23.09.2024 13:00 - 14:30, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 27.09.2024 10:00 - 11:30, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 03.10.2024 10:45 - 12:15, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 04.10.2024 12:00 - 13:30, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 07.10.2024 10:00 - 11:30, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 11.10.2024 13:00 - 14:30, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 14.10.2024 10:00 - 11:30, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 16.10.2024 12:45 - 14:15, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 30.10.2024 09:00 - 10:30, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 01.11.2024 13:45 - 15:15, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 06.11.2024 08:15 - 09:45, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 08.11.2024 12:45 - 14:15, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 08.11.2024 14:30 - 16:00, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 12.11.2024 10:00 - 11:30, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 22.11.2024 12:45 - 14:15, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 22.11.2024 14:30 - 16:00, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 28.11.2024 08:15 - 09:45, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 28.11.2024 10:00 - 11:30, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001
  • 02.12.2024 11:45 - 13:15, Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3001

Tavoitteet

Tunnet erilaiset yleisimmin käytetyt elintarvikekäyttöön soveltuvat pakkausmateriaalit ja osaat arvioida niiden käytettävyyttä erilaisille tuotteille.
Osaat arvioida erilaisten kontaktimateriaalien soveltuvuutta erilaisten elintarvikkeiden käsittelyyn.
Pystyt tekemään lakisääteiset pakkausmerkinnät reseptiikan perusteella.

Sisältö

Miten valitaan elintarvikkeelle sopiva pakkausmateriaali ja pakkaus.
Millaisia pakkauksia ja pakkausmateriaaleja on markkinoilla.
Mitä tarkoitetaan kontaktimateriaalilla ja miten niiden soveltuvuutta käyttötarkoitukseensa voidaan arvioida.
Miten reseptistä johdetaan pakkausmerkinnät ja mitä pakollisia pakkausmerkintöjä lainsäädäntö vaatii.
Mitä ovat vapaaehtoiset pakkausmerkinnät.

Opiskelumateriaali

Opettajan Learnissa jakama materiaali.
Ruokaviraston ohje Pakkausmerkinnöistä.
Ruokaviraston ohje Kontaktimateriaalien valvonnasta soveltuvin osin.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä: työjärjestyksen mukaiset teoriatunnit.

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollisuuksien mukaan

Tentit ja muut määräajat

Oppimistehtävien palautuspäivämäärät ilmoitetaan opintojakson alussa. Osaaminen osoitetaan oppimistehtävillä ja tentillä.

Opiskelijan työmäärä

5 op tarkoittaa 135 h opiskelijan työtä.

Toteutuksen osien kuvaus

Pakkausmerkintä osassa käydään läpi pakolliset pakkausmerkinnät perustuen pakkausmerkintälainsäädäntöön. Lisäksi opit ainesosaluettelon tekemisen ja reseptilaskennan perusteet.
Kontaktimateriaalit osassa käydään läpi elintarvikkeita koskeva kontaktimaterililainsäädäntö ja tutustutaan erilaisiin pakkausmateriaaleihin ja niiden soveltuvuuteen eri elintarvikkeille ja käyttötarkoitukseen.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson arviointi perustuu oppimistehtäviin ja tenttiin.

a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia