Food service planning (5 cr)
Code: MR00DU44-3013
General information
Enrollment
04.11.2024 - 17.11.2024
Timing
10.03.2025 - 30.04.2025
Number of ECTS credits allocated
5 op
Virtual portion
5 op
RDI portion
2 op
Mode of delivery
Distance learning
Unit
Department of Tourism, Hospitality Management and Youth Work
Campus
Ecampus
Teaching languages
- Finnish
Seats
20 - 80
Degree programmes
- Degree Programme in Tourism and Service Business
Teachers
- Eeva Koljonen
- Laura Pulkkinen
Teacher in charge
Eeva Koljonen
Groups
-
MRKT24SVTourism and service business, online studies
- 24.03.2025 16:30 - 18:00, Ruokapalvelujen suunnittelu MR00DU44-3013
- 25.03.2025 16:30 - 18:00, Ruokapalvelujen suunnittelu MR00DU44-3013
- 01.04.2025 16:30 - 18:00, Ruokapalvelujen suunnittelu MR00DU44-3013
- 03.04.2025 16:30 - 17:00, Ruokapalvelujen suunnittelu MR00DU44-3013
- 10.04.2025 16:30 - 18:00, Ruokapalvelujen suunnittelu MR00DU44-3013
- 16.04.2025 16:45 - 17:15, Ruokapalvelujen suunnittelu MR00DU44-3013
Objective
You can identify food production methods and systems as well as the principles of drawing up catering services and different ways of implementing food services.
You can plan and implement key duties in catering services and know the responsibilities.
You can use and utilize the nutrition management system for planning and apply in-house control systems in food business according to legislation.
Content
What kind of food production methods and systems are in use?
What are the principles and operating models of meal and menu planning?
How are food services planned and carried out in a sustainable and customer-oriented way, utilizing professional kitchen practices and equipment?
How are ERP systems used in catering services?
How is in-house control carried out in food business?
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali pääosin Learnissa luentoina, emateriaalina ja linkkeinä.
Kakkonen, Mäkynen, Tiusanen, Viinikka. Kokkiprokkis. Uusin painos. SanomaPro.
Yksilölliset oppimisväylät
Opiskelijoille lähetetään ohjeet Learnin opintojaksoalustalle liittymiseen ja aloitusinfoon. Suoritusvaatimuksena on opintojakson osaamistavoitteiden mukaisten tehtävien ja tenttien tekeminen opintojakson suoritusaikana. Infon lisäksi opintojaksolla on teemoitettuja virtuaaliluentoja ja opintojen ohjausta Teamsissa, luento-osuudet tallennetaan, joten läsnäolo ei ole pakollista. Opintojaksolle on laadittu suositusaikataulu suorittamiseen, mutta halutessaan voi edetä omaan tahtiin.
Aluksi perehdytään erilaisiin ruokatuotantotapoihin ja ruokapalvelujärjestelmiin ja opiskellaan ruokatuotantoa ammattikeittön näkökulmasta. Lisäksi opiskellaan Jamix tuotannonohjausjärjestelmän perusteet, kuten soveltaminen reseptiikan hallintaan, ateria - ja ruokalistasuunnitteluun, hinnoitteluun, ostotoimintaan, ravitsemukseen ja hiilijalanjäljen laskentaan. Lisäksi opiskellaan aterioiden suunnittelua ja koostamista. Omavalvonnan soveltaminen ruokapalveluissa on keskeinen osa opintoja. Opintoihin sisältyy verkkotenttejä, keskustelua ja tehtäviä. Case tehtävän voi tehdä omalle työpaikalle tai valita tarjolla olevista. Esimerkkeinä case-tehtävien aiheista, joita voi tehdä TKI - hankkeiden kanssa yhteistyössä:
Ikääntyvien ruokapalvelut, ruokamatkailutuotteet, kasvisruoka ja kasviproteiinien käyttö ja tuotteiden kuluttajatestaukset ( aistinvarainen arviointi).
Jos työskentelet ruokapalveluissa ja haluat kytkeä opintojakson suorittamisen työhön, niin ole yhteydessä opintojakson opettajiin sopiaksesi suoritustavasta .
TKI ja työelämäyhteistyö
Tehtäviä voi kytketään omaan työhön, työelämään ja/tai hankkeisiin ( 1-5 op)
Tentit ja muut määräajat
Tenttien ja tehtävien aikataulut ovat Learnissa ja ne voi pääosin suorittaa oman aikataulun mukaan opintojakson aikana.
Opiskelijan työmäärä
Yksi opintopiste vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä.ja tämän opintojakson laajuus on 5 op x 27 h eli 135 tuntia opiskelijan työtä, joka koostuu verkkoluennoista, kirjallisuuteen ja materiaaliin tutustumisesta, yksilö-, pari ja pienryhmätehtävistä ja verkkotenteistä.
Todelliseen työmäärään vaikuttavat opiskelutaidot ja aiempi osaaminen aihepiiristä.
Toteutuksen osien kuvaus
Ammattikeittiössä toimiminen 1/2 op
Omavalvonta ja puhtaanapito 1 op
Reseptiikka ja tuotannonohjaus ( Jamix) 1 op
Ammattikeittiön tuotantotavat ja prosessit 1/2 op
Ruokapalvelujen suunnittelu 2 op
Further information
Aiemmin hankitun osaamisen tunnistamien ja tunnustaminen on mahdollista, ohjeet Learn-oppimisalustalla.
Evaluation scale
1-5
Assessment methods and criteria
Verkkotentit, itsearviointi, vertaisarviointi ja opettajan antama palaute. Opintojakson arviointikehikko ja arvosanan muodostuminen julkaistaan Learnissa. Arviointi 1-5/täydennettävä
Kiitettävä (5) opiskelija osaa
käyttää ruokapalvelujen suunnittelun ja toteutuksen työtehtävissä asiantuntevasti ammattikäsitteitä
etsiä tietoa tiedonhankintaprosessin mukaisesti
suoriutua sujuvasti ruokapalveluprosessien erilaisista tehtäväkokonaisuuksista
perustella toimintaansa ruokapalvelujen suunnittelun asiakas-, käyttäjä- ja kohderyhmätilanteissa
soveltaa oman alan keskeisiä malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita ruokapalvelujen suunnittelun työtehtävissä
huolehtia tiimi toiminnasta
Hyvä (3-4) opiskelija osaa
käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä ruokapalvelujen suunnittelun ja toteutuksen eri tilanteissa
etsiä tietoa ruokapalvelualan keskeisistä tietolähteistä
hahmottaa ruokapalvelujen tehtäväkokonaisuuksia
toimia johdonmukaisesti ruokapalvelujen suunnittelussa asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
käyttää keskeisiä ruokapalvelualan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita ruokapalvelujen työtehtävissä
toimia ryhmän jäsenenä tavoitteellisesti
Tyydyttävä ( 1-2) opiskelija osaa
käyttää ammattikäsitteitä ruokapalvelutyössä ja näyttää tietoperustaan liittyvän osaamisensa ruokapalvelun työtehtävissä
käyttää tiedonhaun perustekniikoita ruokapalvelualan yksittäisissä tiedonhakutilanteissa
suoriutua yksittäisistä ruokapalvelujen tehtävistä
ottaa huomioon toiminnassaan asiakkaat, käyttäjät ja kohderyhmät toimiessaan ruokapalvelutehtävissä
käyttää ohjatusti keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
toimia tiimin jäsenenä
Hylätty
ei osaa käyttää ruokapalvelualan ammattikäsitteitä työtilanteissa
ei osaa käyttää luotettavia ruokapalvelualan tietolähteitä
ei osaa työskennellä alan perustehtävissä ohjattunakaan
ei osaa toimia ruokapalveluiden asiakkaiden, käyttäjien ja kohderyhmien kanssa