Siirry suoraan sisältöön

Ruokapalvelujen suunnittelu (5 op)

Toteutuksen tunnus: MR00DU44-3013

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

04.11.2024 - 17.11.2024

Ajoitus

10.03.2025 - 30.04.2025

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikkö

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 80

Koulutus

  • Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus

Opettaja

  • Eeva Koljonen
  • Laura Pulkkinen

Vastuuopettaja

Eeva Koljonen

Ryhmät

  • MRKT24SV
    Matkailu- ja palveluliiketoiminta, verkkototeutus
  • 24.03.2025 16:30 - 18:00, Ruokapalvelujen suunnittelu MR00DU44-3013
  • 25.03.2025 16:30 - 18:00, Ruokapalvelujen suunnittelu MR00DU44-3013
  • 01.04.2025 16:30 - 18:00, Ruokapalvelujen suunnittelu MR00DU44-3013
  • 03.04.2025 16:30 - 17:00, Ruokapalvelujen suunnittelu MR00DU44-3013
  • 10.04.2025 16:30 - 18:00, Ruokapalvelujen suunnittelu MR00DU44-3013
  • 16.04.2025 16:45 - 17:15, Ruokapalvelujen suunnittelu MR00DU44-3013

Tavoitteet

Osaat tunnistaa ruokatuotantotapoja ja ruokapalvelujärjestelmiä.
Osaat tunnistaa kahvila-, kokous-, ruokapalveluiden suunnittelun periaatteet ja toteuttamisen eri mahdollisuudet.
Osaat suunnitella ja toteuttaa ruokapalveluiden keskeisiä työtehtäviä, tunnet vastuut ja velvollisuudet.
Osaat käyttää ja hyödyntää ravitsemisalan tuotannonohjausjärjestelmää suunnittelussa.
Osaat soveltaa elintarvikkeiden omavalvontaa lainsäädännön edellyttämällä tavalla.

Sisältö

Millaisia ruokatuotantotapoja ja -järjestelmiä on käytössä?
Mitkä ovat ateria- ja ruokalistasuunnittelun periaatteet ja toimintamallit?
Miten suunnitellaan ja toteutetaan ruokapalveluita kestävästi ja asiakaslähtöisesti hyödyntäen ammattikeittiön toimintatapoja ja laitteita?
Miten toiminnanohjausjärjestelmää hyödynnetään ruokapalveluissa?
Miten elintarvikkeiden omavalvontaa toteutetaan käytännössä?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali pääosin Learnissa luentoina, emateriaalina ja linkkeinä.
Kakkonen, Mäkynen, Tiusanen, Viinikka. Kokkiprokkis. Uusin painos. SanomaPro.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Opiskelijoille lähetetään ohjeet Learnin opintojaksoalustalle liittymiseen ja aloitusinfoon. Suoritusvaatimuksena on opintojakson osaamistavoitteiden mukaisten tehtävien ja tenttien tekeminen opintojakson suoritusaikana. Infon lisäksi opintojaksolla on teemoitettuja virtuaaliluentoja ja opintojen ohjausta Teamsissa, luento-osuudet tallennetaan, joten läsnäolo ei ole pakollista. Opintojaksolle on laadittu suositusaikataulu suorittamiseen, mutta halutessaan voi edetä omaan tahtiin.

Aluksi perehdytään erilaisiin ruokatuotantotapoihin ja ruokapalvelujärjestelmiin ja opiskellaan ruokatuotantoa ammattikeittön näkökulmasta. Lisäksi opiskellaan Jamix tuotannonohjausjärjestelmän perusteet, kuten soveltaminen reseptiikan hallintaan, ateria - ja ruokalistasuunnitteluun, hinnoitteluun, ostotoimintaan, ravitsemukseen ja hiilijalanjäljen laskentaan. Lisäksi opiskellaan aterioiden suunnittelua ja koostamista. Omavalvonnan soveltaminen ruokapalveluissa on keskeinen osa opintoja. Opintoihin sisältyy verkkotenttejä, keskustelua ja tehtäviä. Case tehtävän voi tehdä omalle työpaikalle tai valita tarjolla olevista. Esimerkkeinä case-tehtävien aiheista, joita voi tehdä TKI - hankkeiden kanssa yhteistyössä:
Ikääntyvien ruokapalvelut, ruokamatkailutuotteet, kasvisruoka ja kasviproteiinien käyttö ja tuotteiden kuluttajatestaukset ( aistinvarainen arviointi).

Jos työskentelet ruokapalveluissa ja haluat kytkeä opintojakson suorittamisen työhön, niin ole yhteydessä opintojakson opettajiin sopiaksesi suoritustavasta .

TKI ja työelämäyhteistyö

Tehtäviä voi kytketään omaan työhön, työelämään ja/tai hankkeisiin ( 1-5 op)

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Tenttien ja tehtävien aikataulut ovat Learnissa ja ne voi pääosin suorittaa oman aikataulun mukaan opintojakson aikana.

Opiskelijan työmäärä

Yksi opintopiste vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä.ja tämän opintojakson laajuus on 5 op x 27 h eli 135 tuntia opiskelijan työtä, joka koostuu verkkoluennoista, kirjallisuuteen ja materiaaliin tutustumisesta, yksilö-, pari ja pienryhmätehtävistä ja verkkotenteistä.
Todelliseen työmäärään vaikuttavat opiskelutaidot ja aiempi osaaminen aihepiiristä.

Toteutuksen osien kuvaus

Ammattikeittiössä toimiminen 1/2 op
Omavalvonta ja puhtaanapito 1 op
Reseptiikka ja tuotannonohjaus ( Jamix) 1 op
Ammattikeittiön tuotantotavat ja prosessit 1/2 op
Ruokapalvelujen suunnittelu 2 op

Lisätietoja opiskelijoille

Aiemmin hankitun osaamisen tunnistamien ja tunnustaminen on mahdollista, ohjeet Learn-oppimisalustalla.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Verkkotentit, itsearviointi, vertaisarviointi ja opettajan antama palaute. Opintojakson arviointikehikko ja arvosanan muodostuminen julkaistaan Learnissa. Arviointi 1-5/täydennettävä

Kiitettävä (5) opiskelija osaa
käyttää ruokapalvelujen suunnittelun ja toteutuksen työtehtävissä asiantuntevasti ammattikäsitteitä
etsiä tietoa tiedonhankintaprosessin mukaisesti
suoriutua sujuvasti ruokapalveluprosessien erilaisista tehtäväkokonaisuuksista
perustella toimintaansa ruokapalvelujen suunnittelun asiakas-, käyttäjä- ja kohderyhmätilanteissa
soveltaa oman alan keskeisiä malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita ruokapalvelujen suunnittelun työtehtävissä
huolehtia tiimi toiminnasta

Hyvä (3-4) opiskelija osaa
käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä ruokapalvelujen suunnittelun ja toteutuksen eri tilanteissa
etsiä tietoa ruokapalvelualan keskeisistä tietolähteistä
hahmottaa ruokapalvelujen tehtäväkokonaisuuksia
toimia johdonmukaisesti ruokapalvelujen suunnittelussa asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
käyttää keskeisiä ruokapalvelualan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita ruokapalvelujen työtehtävissä
toimia ryhmän jäsenenä tavoitteellisesti

Tyydyttävä ( 1-2) opiskelija osaa
käyttää ammattikäsitteitä ruokapalvelutyössä ja näyttää tietoperustaan liittyvän osaamisensa ruokapalvelun työtehtävissä
käyttää tiedonhaun perustekniikoita ruokapalvelualan yksittäisissä tiedonhakutilanteissa
suoriutua yksittäisistä ruokapalvelujen tehtävistä
ottaa huomioon toiminnassaan asiakkaat, käyttäjät ja kohderyhmät toimiessaan ruokapalvelutehtävissä
käyttää ohjatusti keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
toimia tiimin jäsenenä

Hylätty
ei osaa käyttää ruokapalvelualan ammattikäsitteitä työtilanteissa
ei osaa käyttää luotettavia ruokapalvelualan tietolähteitä
ei osaa työskennellä alan perustehtävissä ohjattunakaan
ei osaa toimia ruokapalveluiden asiakkaiden, käyttäjien ja kohderyhmien kanssa