Vegaania ja kasvisruokaa terveellisesti ja turvallisesti (3 op)
Toteutuksen tunnus: AV00DV78-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 15.08.2020 - 04.09.2020
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 14.09.2020 - 13.11.2020
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 3 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 3 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Yksikkö
- Vanha_Avoin AMK ja täydennyskoulutus (vanhettu)
- Toimipiste
- E-kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 150
- Koulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
Tavoitteet
Opintojaksolla perehdytään tavallisimpiin kasvisruokasuuntauksiin sekä vegaaniruokaan. Opitaan täyspainoisen vegaaniruuan koostamisen periaatteet ja tutustutaan uusiin proteiininlähteisin ja kasviruokavalioon sopiviin elintarvikkeisiin, valintaperusteisiin myös hiilijalanjäljen näkökulmasta.
Sisältö
Kasvisruokasuuntaukset ja vegaaniruoka. Miten ja millaisin elintarvikevalinnoin koostetaan täysipainoinen ja terveellinen kasvis- ja vegaaniruoka. Erityisesti tarkastelun kohteena ovat erilaiset proteiinin lähteet kasvisruokavaliossa ja niiden sopivuus eri käyttötarkoituksiin. Tutuksi tulevat papu- ja soijatuotteet, kaura- ja härkäpapuvalmisteet, sieniproteiinit ja muut uudet kasviproteiini- ja kasvimaitovalmisteet, siemenet, pähkinät ja viljatuotteet.
Arviointi
Kaksi verkkotestiä, jotka arvioidaan hyväksytty/ hylätty, voi uusia tarvittaessa.
Case tehtävä, jonka aiheen ja myös palautusmuodon voi valita, arviointi vertaispalaute ja opettajan arviointi. Koko opintojakson arviointi hyväksytty/ täydennettävä.
Opiskelumateriaali
Kasviruokaa viisaasti. 2019. Duodecim. Voutilainen, Eeva; Soisalo,Raili; Elorinne, Anna-Liisa; Atula, Saara.
Muu materiaali on verkko-oppimisalustalla, myös nauhoitetut verkkoluennot.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Aluksi opintojaksolla tutustutaan ravitsemissuositusten ja tutkitun tiedon lähtökohdista terveellisen ja turvallisen vegaani- ja kasviruuan koostamiseen. Tietoa voi soveltaa ammatissa toimiessa, mutta myös oman ja /tai asiakkaan ravitsemuksen parantamiseksi. Opintojaksolla tutustutaan kasviruokavaliossa käytettäviin proteiininlähteisiin ja uusiin elintarvikkeisiin.
Opintojakso toteutetaan verkossa. Opintojaksolla voi edetä omaan tahtiin ja pääosin haluamassaan järjestyksessä. Opintojaksoon sisältyy verkkokeskustelua, tehtäviä ja osaamista varmistavia verkkotestejä, lisäksi opintojaksolla on 1 op laajuinen kehittämistehtävä, jonka voi tehdä yksin, parityönä tai pienryhmässä ja tehtävän voi kytkeä omaan työhön.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Tehtävät ja testit verkko-oppimisalustalla.
Opiskelijan työmäärä
Ravitsemussuositukset ja täysipainoinen kasvisruoka (Testi)1 op
Ruokavalion koostaminen ja elintarvikkeet kasvisruokavalioissa( Luennot ja keskustelu)1 op
Osaamista syventävä ja soveltava tehtävä (case tehtävä)1 op
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Verkkotestit ja tehtävät hyväksytty/ hylätty, voi uusia
Verkkokeskustelu: hyväksytty/ hylätty
Case tehtävät: hyväksytty/ täydennettävä/ vertaispalaute ja opettajan palaute
Lisätiedot
Arviointi hyväksytty/ täydennettävä.