Erityisruokavaliot (5 op)
Toteutuksen tunnus: AV00ER07-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
02.01.2022 - 31.01.2022
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
01.02.2022 - 30.11.2022
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- TKI-osuus
- 1 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Yksikkö
- Vanha_Avoin AMK ja täydennyskoulutus (vanhettu)
- Toimipiste
- E-kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 1 - 200
- Koulutus
- Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
- Opettajat
- Eeva Koljonen
- Vastuuopettaja
- Eeva Koljonen
- Ryhmät
-
VV2021-2022Valinnaiset opinnot 2021-2022
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
- Opintojakso
- AV00ER07
Tavoitteet
Tavoitteen on oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan erityisruokavaliota noudattavan ruokailuun ja ruokavalion toteuttamiseen liittyviä tarpeita ravitsemussuositusten mukaisesti eri kohderyhmille (lapset, työikäiset, ikääntyneet) ja eri toimintaympäristöissä (koti, hoitolaitos, ravintola). Tavoitteena on oppia erityisruokavalioiden taustalla olevat syyt, ruokarajoitukset, ravitsemukselliset riskit ja ruokavalioon soveltuvien elintarvikkeiden käyttöä täysipainoisen ravitsemuksen toteuttamisessa ympäristövastuullisuus huomioiden. Lisäksi opiskellaan ruokavalioiden toteuttamista turvallisesti ja viestinnän näkökulmasta.
Sisältö
Allergiat ja intoleranssiruokavaliot (mm. laktoosi-intoleranssi)
Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinien käyttö
Keliakia ja gluteenittomat ruokavaliot
Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot (Fod Map)
Viestintä ja turvallisuus
Arviointi
• Opintojaksolla on osaamista varmistavia verkkotenttejä, keskustelua ja vertaisarviointia
• Opintoihin sisältyy 1 op laajuinen tehtävä
• Arvosana muodostuu tehtävien ja verkkotenttien perusteella.
Opiskelumateriaali
Materiaali on pääosin Learnin alustalla sähköisinä linkkeinä, tallennettuina verkkoluentoina, e-kirjoina ja artikkeleina. Muu opiskelussa käytettävä kirjallisuus ilmoitetaan opintojakson alkaessa.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
• Opiskelu on itsenäistä työskentelyä, osan tehtävistä voi tehdä myös pari- tai pienryhmätyönä.
• Opinnoilla on suositusaikataulu, mutta jokainen voi edetä oman aikataulun mukaan.
• Aikaan sidottuja virtuaaliluentoja ei järjestetä, luennot ovat tallenteina opintojaksoalustalla.
TKI ja työelämäyhteistyö
Oppimistehtäviä voi kykeä omaan työhön tai työpaikkaan.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Opintojakson suorittamiseen on laadittu suositusaikataulu, mutta opinnoissa voi edetä omaan tahtiin.
Opiskelijan työmäärä
Opintojakson laajuus on 5 op eli 135 tuntia opiskelijan työtä.
Toteutuksen osien kuvaus
Orientaatio opintoihin
Erityisruokavaliot ravitsemussuosituksissa, asiakasviestintä ja turvallisuus ½ op
Keliakia ja gluteiinittomat ruokavaliot ( vilja-allergia) 1 op
Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinit 1 op
Ruoka-allergiat ja intoleranssit 1 op
Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot ½ op
Syventävä case tehtävä 1 op, tehtävän voi tehdä työelämän tai omien henkilökohtaisten tarpeiden näkökulmasta
Lisätietoja opiskelijoille
Avoimen ammattikorkeakoulun opintojakso, johon on varattu 20 paikkaa tutkinto-opiskelijoille.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
• Opintojaksolla on oppimistehtäviä ja oppimista varmistavia verkkotenttejä.
• Opintoihin sisältyy 1 op laajuinen vertaisarvioitava case-tehtävä
• Arvosana muodostuu arvoioitavan case tehtävän ja verkkotenttien keskiarvon perusteella.
Esitietovaatimukset
Perustietämys ravitsemuksesta.