Siirry suoraan sisältöön

Erityisruokavaliot (5 op)

Toteutuksen tunnus: AV00ER07-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.01.2022 - 31.01.2022
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.02.2022 - 30.11.2022
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
TKI-osuus
1 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Vanha_Avoin AMK ja täydennyskoulutus (vanhettu)
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
1 - 200
Koulutus
Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
Avoin ammattikorkeakoulu
Opettajat
Eeva Koljonen
Vastuuopettaja
Eeva Koljonen
Ryhmät
VV2021-2022
Valinnaiset opinnot 2021-2022
VV2022-2023
Valinnaiset opinnot 2022-2023
Opintojakso
AV00ER07
Toteutukselle AV00ER07-3001 ei löytynyt varauksia!

Tavoitteet

Tavoitteen on oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan erityisruokavaliota noudattavan ruokailuun ja ruokavalion toteuttamiseen liittyviä tarpeita ravitsemussuositusten mukaisesti eri kohderyhmille (lapset, työikäiset, ikääntyneet) ja eri toimintaympäristöissä (koti, hoitolaitos, ravintola). Tavoitteena on oppia erityisruokavalioiden taustalla olevat syyt, ruokarajoitukset, ravitsemukselliset riskit ja ruokavalioon soveltuvien elintarvikkeiden käyttöä täysipainoisen ravitsemuksen toteuttamisessa ympäristövastuullisuus huomioiden. Lisäksi opiskellaan ruokavalioiden toteuttamista turvallisesti ja viestinnän näkökulmasta.

Sisältö

Allergiat ja intoleranssiruokavaliot (mm. laktoosi-intoleranssi)
Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinien käyttö
Keliakia ja gluteenittomat ruokavaliot
Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot (Fod Map)
Viestintä ja turvallisuus

Arviointi

• Opintojaksolla on osaamista varmistavia verkkotenttejä, keskustelua ja vertaisarviointia
• Opintoihin sisältyy 1 op laajuinen tehtävä
• Arvosana muodostuu tehtävien ja verkkotenttien perusteella.

Opiskelumateriaali

Materiaali on pääosin Learnin alustalla sähköisinä linkkeinä, tallennettuina verkkoluentoina, e-kirjoina ja artikkeleina. Muu opiskelussa käytettävä kirjallisuus ilmoitetaan opintojakson alkaessa.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

• Opiskelu on itsenäistä työskentelyä, osan tehtävistä voi tehdä myös pari- tai pienryhmätyönä.
• Opinnoilla on suositusaikataulu, mutta jokainen voi edetä oman aikataulun mukaan.
• Aikaan sidottuja virtuaaliluentoja ei järjestetä, luennot ovat tallenteina opintojaksoalustalla.

TKI ja työelämäyhteistyö

Oppimistehtäviä voi kykeä omaan työhön tai työpaikkaan.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Opintojakson suorittamiseen on laadittu suositusaikataulu, mutta opinnoissa voi edetä omaan tahtiin.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus on 5 op eli 135 tuntia opiskelijan työtä.

Toteutuksen osien kuvaus

Orientaatio opintoihin
Erityisruokavaliot ravitsemussuosituksissa, asiakasviestintä ja turvallisuus ½ op
Keliakia ja gluteiinittomat ruokavaliot ( vilja-allergia) 1 op
Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinit 1 op
Ruoka-allergiat ja intoleranssit 1 op
Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot ½ op
Syventävä case tehtävä 1 op, tehtävän voi tehdä työelämän tai omien henkilökohtaisten tarpeiden näkökulmasta

Lisätietoja opiskelijoille

Avoimen ammattikorkeakoulun opintojakso, johon on varattu 20 paikkaa tutkinto-opiskelijoille.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

• Opintojaksolla on oppimistehtäviä ja oppimista varmistavia verkkotenttejä.
• Opintoihin sisältyy 1 op laajuinen vertaisarvioitava case-tehtävä
• Arvosana muodostuu arvoioitavan case tehtävän ja verkkotenttien keskiarvon perusteella.

Esitietovaatimukset

Perustietämys ravitsemuksesta.

Siirry alkuun