Siirry suoraan sisältöön

Terveyden edistäminen sosiaali- ja terveysalallaLaajuus (10 op)

Tunnus: BN00EO68

Laajuus

10 op

Osaamistavoitteet

Terveyden edistäminen
Ymmärrät terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen lähtökohdat ja tasot
Tunnistat yksilön ja yhteisön terveyttä suojaavat ja vahvistavat tekijät.
Tiedät globaalit terveysuhat ja haasteet.
Ymmärrät hyvinvointiteknologian mahdollisuudet terveyden edistämisessä.
Ymmärrät väestöryhmien terveyserojen merkityksen.
Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.

Ravitsemus
Osaat hyödyntää eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Osaat huomioida kestävää kehitystä ja eettisyyttä ravitsemushoidossa ja –ohjauksessa.
Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.

Ohjaus- ja omahoidon tukeminen
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida asiakaslähtöistä näyttöön perustuvaa yksilö- ja ryhmäohjausta.
Osaat soveltaa perustellusti erilaisia ohjausmenetelmiä mukaan lukien digitaalisen ohjauksen.
Osaat suunnitella ja toteuttaa omahoitoa tukevaa ohjausta pedagogisesti ja eettisesti perustellen.
Osaat arvioida ja kirjata ohjauksen tuloksia asiakkaan/potilaan, läheisten ja terveydenhuollon kanssa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö
Ymmärrät sosiaali- ja terveydenhuollon organisoinnin, palvelujen tuottamisen ja järjestämisen tavat sekä ohjauksen ja valvonnan Suomessa.
Ymmärrät sosiaaliturvan merkityksen osana asiakkaan/ potilaan kokonaishoitoa.
Ymmärrät eri toiminta- ja palveluyksikköjen tehtävät osana hoito- ja palveluketjua.
Ymmärrät oman roolisi organisaation maineen, brändin ja imagon rakentamisessa sekä asiakkaan palvelukokemuksen luomisessa.
Osaat hyödyntää sähköisiä palveluita osana asiakkaan/ potilaan kokonaishoitoa
Osaat ohjata ja motivoida asiakasta/potilasta digitaalisten palvelujen käytössä.
Osaat työskennellä uudistuvissa toimintaympäristöissä ja osaa toteuttaa asiakas- vai palveluohjausta.

Sisältö

Terveyden edistäminen
Mitkä ovat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lähtökohdat?
Mitä tarkoittavat promootio ja prevention eri tasot terveyden edistämisessä?
Mitkä ovat terveyttä suojaavat ja vahvistavat tekijät?
Miten hyödynnät sosiaali- ja terveydenhuollon ja kolmannen sektorin osaamista asiakkaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä??
Mitkä ovat ajankohtaisia globaaleja haasteita ja uhkia terveyden edistämisessä?
Miten hyödynnät eri indikaattoripankkien tuottamaa tietoa terveyden edistämisessä?
Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa, terveysteknologiaa ja tekoälyä?
Mikä merkitys on väestöryhmien välisillä terveyseroilla ja miten huomioit ne hoitotyössä?
Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?

Ravitsemus
Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten huomioit kestävää kehitystä ja eettisyyttä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?

Ohjaus- ja omahoidon tukeminen
Mitkä lait ja potilaan /asiakkaan taustatekijät toimivat ohjauksen lähtökohtina?
Miten toteutetaan näyttöön perustuvaa ohjausta erilaisia ohjausmenetelmiä ja viestintäkanavia hyödyntäen lähi- ja etäohjauksessa?
Mitä on potilas-/asiakaslähtöisyys ohjaussuhteessa?
Miten rakennetaan hyvä vuorovaikutteinen ohjaussuhde?
Mitkä ovat ohjausprosessin vaiheet?
Miten arvioidaan potilaan /asiakkaan ohjauksen tarve ja voimavarat?
Miten toteutetaan tiedollinen, sosiaalinen ja emotionaalinen tuki ja ohjaus?
Miten toteutuu suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus ohjaamisessa?
Miten tuet ja motivoit asiakkaan/ potilaan hoitoon sitoutumista ja edistät hänen osallisuuttaan hoitoon sekä hallinnan tunteen vahvistumista?
Millaista on eettisesti hyvä ohjaus?
Miten arvioit ohjauksen vaikuttavuutta, laatua ja riittävyyttä?
Miten kirjaat potilaan / asiakkaan ohjauksen hoitokertomukseen?
Miten kehität ohjausosaamistasi?

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö
Miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut järjestetään Suomessa?
Miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää valvotaan ja ohjataan?
Miten varmistetaan laatu- ja vaikuttavuus palvelujen järjestämisessä ja ohjauksessa?
Mikä on terveydenhuollon palvelujen tuottajien, julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin, välinen työnjako ja yhteistyö?
Mitä tarkoittaa vastuu potilaan hoidon jatkuvuudesta oman työnkuvan mukaisesti?
Miten toteutuvat digitaaliset palvelut ja asiointi terveydenhuollossa?
Miten terveysteknologia näyttäytyy sosiaali- ja terveydenhuollossa?
Mitä on asiakas- ja palveluohjaus?

Ilmoittautumisaika

04.11.2024 - 17.11.2024

Ajoitus

13.01.2025 - 30.05.2025

Opintopistemäärä

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Degree Programme in Nursing
Opettaja
  • Anni Issakainen
  • Niina Luukkonen
  • Pirjo Heimo
Vastuuopettaja

Tuulia Litmanen

Ryhmät
  • BNSA24SP
    Nursing, full-time studies

Tavoitteet

Terveyden edistäminen
Ymmärrät terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen lähtökohdat ja tasot
Tunnistat yksilön ja yhteisön terveyttä suojaavat ja vahvistavat tekijät.
Tiedät globaalit terveysuhat ja haasteet.
Ymmärrät hyvinvointiteknologian mahdollisuudet terveyden edistämisessä.
Ymmärrät väestöryhmien terveyserojen merkityksen.
Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.

Ravitsemus
Osaat hyödyntää eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Osaat huomioida kestävää kehitystä ja eettisyyttä ravitsemushoidossa ja –ohjauksessa.
Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.

Ohjaus- ja omahoidon tukeminen
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida asiakaslähtöistä näyttöön perustuvaa yksilö- ja ryhmäohjausta.
Osaat soveltaa perustellusti erilaisia ohjausmenetelmiä mukaan lukien digitaalisen ohjauksen.
Osaat suunnitella ja toteuttaa omahoitoa tukevaa ohjausta pedagogisesti ja eettisesti perustellen.
Osaat arvioida ja kirjata ohjauksen tuloksia asiakkaan/potilaan, läheisten ja terveydenhuollon kanssa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö
Ymmärrät sosiaali- ja terveydenhuollon organisoinnin, palvelujen tuottamisen ja järjestämisen tavat sekä ohjauksen ja valvonnan Suomessa.
Ymmärrät sosiaaliturvan merkityksen osana asiakkaan/ potilaan kokonaishoitoa.
Ymmärrät eri toiminta- ja palveluyksikköjen tehtävät osana hoito- ja palveluketjua.
Ymmärrät oman roolisi organisaation maineen, brändin ja imagon rakentamisessa sekä asiakkaan palvelukokemuksen luomisessa.
Osaat hyödyntää sähköisiä palveluita osana asiakkaan/ potilaan kokonaishoitoa
Osaat ohjata ja motivoida asiakasta/potilasta digitaalisten palvelujen käytössä.
Osaat työskennellä uudistuvissa toimintaympäristöissä ja osaa toteuttaa asiakas- vai palveluohjausta.

Sisältö

Terveyden edistäminen
Mitkä ovat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lähtökohdat?
Mitä tarkoittavat promootio ja prevention eri tasot terveyden edistämisessä?
Mitkä ovat terveyttä suojaavat ja vahvistavat tekijät?
Miten hyödynnät sosiaali- ja terveydenhuollon ja kolmannen sektorin osaamista asiakkaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä??
Mitkä ovat ajankohtaisia globaaleja haasteita ja uhkia terveyden edistämisessä?
Miten hyödynnät eri indikaattoripankkien tuottamaa tietoa terveyden edistämisessä?
Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa, terveysteknologiaa ja tekoälyä?
Mikä merkitys on väestöryhmien välisillä terveyseroilla ja miten huomioit ne hoitotyössä?
Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?

Ravitsemus
Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten huomioit kestävää kehitystä ja eettisyyttä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?

Ohjaus- ja omahoidon tukeminen
Mitkä lait ja potilaan /asiakkaan taustatekijät toimivat ohjauksen lähtökohtina?
Miten toteutetaan näyttöön perustuvaa ohjausta erilaisia ohjausmenetelmiä ja viestintäkanavia hyödyntäen lähi- ja etäohjauksessa?
Mitä on potilas-/asiakaslähtöisyys ohjaussuhteessa?
Miten rakennetaan hyvä vuorovaikutteinen ohjaussuhde?
Mitkä ovat ohjausprosessin vaiheet?
Miten arvioidaan potilaan /asiakkaan ohjauksen tarve ja voimavarat?
Miten toteutetaan tiedollinen, sosiaalinen ja emotionaalinen tuki ja ohjaus?
Miten toteutuu suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus ohjaamisessa?
Miten tuet ja motivoit asiakkaan/ potilaan hoitoon sitoutumista ja edistät hänen osallisuuttaan hoitoon sekä hallinnan tunteen vahvistumista?
Millaista on eettisesti hyvä ohjaus?
Miten arvioit ohjauksen vaikuttavuutta, laatua ja riittävyyttä?
Miten kirjaat potilaan / asiakkaan ohjauksen hoitokertomukseen?
Miten kehität ohjausosaamistasi?

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö
Miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut järjestetään Suomessa?
Miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää valvotaan ja ohjataan?
Miten varmistetaan laatu- ja vaikuttavuus palvelujen järjestämisessä ja ohjauksessa?
Mikä on terveydenhuollon palvelujen tuottajien, julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin, välinen työnjako ja yhteistyö?
Mitä tarkoittaa vastuu potilaan hoidon jatkuvuudesta oman työnkuvan mukaisesti?
Miten toteutuvat digitaaliset palvelut ja asiointi terveydenhuollossa?
Miten terveysteknologia näyttäytyy sosiaali- ja terveydenhuollossa?
Mitä on asiakas- ja palveluohjaus?

Opiskelumateriaali

Terveyden edistäminen ja Ravitsemus: Learnin opintomateriaalit
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: Learnin opintomateriaalit
Toimintaympäristöosuus : Learn materiaalit

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Terveyden edistämisen (3 op) ja Ravitsemuksen (2op) osuuden opintosisällöt opiskellaan lähitunneilla ja itsenäisesti/ryhmätyöskentelynä.

Ohjaus ja omahoidon tukemisen (3 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan lähitunneilla.

Toimintaympäristöosuus (2op): Opintosisällöt opiskellaan lähitunneilla.

TKI ja työelämäyhteistyö

Terveyden edistäminen: ei
Ravitsemus: ei
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: ei
Toimintaympäristöosuus: ei

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Terveyden edistämisen ja Ravitsemuksen tehtävä palautetaan annetun määräajan puitteissa. Ryhmätyö arvioidaan asteikolla 0-5.
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: Arviointi 0-5
Toimintaympäristöosuus: Arviointi 0-5

Kansainvälinen yhteistyö

Kansainvälinen viikko (11) kampuksella

Opiskelijan työmäärä

Terveyden edistäminen: 3 op.: 81 tuntia opiskelijan työtä.
Ravitsemus 2 op: 54 tuntia opiskelijan työtä.
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: 3op: 81 tuntia opiskelijan työtä
Toimintaympäristöosuus 2op: 54 tuntia opiskelijan työtä

Lisätietoja opiskelijoille

Terveyden edistäminen: pirjo.heimo@xamk.fi
Ravitsemus: anni.issakainen@xamk.fi
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: niina.luukkonen@xamk.fi
Toimintaympäristöosuus : anni.issakainen@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Terveyden edistämisen ja Ravitsemuksen osuudet arvioidaan asteikolla 0-5.

Ilmoittautumisaika

04.11.2024 - 17.11.2024

Ajoitus

01.01.2025 - 31.05.2025

Opintopistemäärä

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Degree Programme in Nursing
Opettaja
  • Jussi Mähönen
  • Satu Sällilä
  • Johanna Koskenniemi
  • Sari Engelhardt
Ryhmät
  • BNKT24SP
    Nursing, full-time studies

Tavoitteet

Terveyden edistäminen
Ymmärrät terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen lähtökohdat ja tasot
Tunnistat yksilön ja yhteisön terveyttä suojaavat ja vahvistavat tekijät.
Tiedät globaalit terveysuhat ja haasteet.
Ymmärrät hyvinvointiteknologian mahdollisuudet terveyden edistämisessä.
Ymmärrät väestöryhmien terveyserojen merkityksen.
Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.

Ravitsemus
Osaat hyödyntää eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Osaat huomioida kestävää kehitystä ja eettisyyttä ravitsemushoidossa ja –ohjauksessa.
Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.

Ohjaus- ja omahoidon tukeminen
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida asiakaslähtöistä näyttöön perustuvaa yksilö- ja ryhmäohjausta.
Osaat soveltaa perustellusti erilaisia ohjausmenetelmiä mukaan lukien digitaalisen ohjauksen.
Osaat suunnitella ja toteuttaa omahoitoa tukevaa ohjausta pedagogisesti ja eettisesti perustellen.
Osaat arvioida ja kirjata ohjauksen tuloksia asiakkaan/potilaan, läheisten ja terveydenhuollon kanssa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö
Ymmärrät sosiaali- ja terveydenhuollon organisoinnin, palvelujen tuottamisen ja järjestämisen tavat sekä ohjauksen ja valvonnan Suomessa.
Ymmärrät sosiaaliturvan merkityksen osana asiakkaan/ potilaan kokonaishoitoa.
Ymmärrät eri toiminta- ja palveluyksikköjen tehtävät osana hoito- ja palveluketjua.
Ymmärrät oman roolisi organisaation maineen, brändin ja imagon rakentamisessa sekä asiakkaan palvelukokemuksen luomisessa.
Osaat hyödyntää sähköisiä palveluita osana asiakkaan/ potilaan kokonaishoitoa
Osaat ohjata ja motivoida asiakasta/potilasta digitaalisten palvelujen käytössä.
Osaat työskennellä uudistuvissa toimintaympäristöissä ja osaa toteuttaa asiakas- vai palveluohjausta.

Sisältö

Terveyden edistäminen
Mitkä ovat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lähtökohdat?
Mitä tarkoittavat promootio ja prevention eri tasot terveyden edistämisessä?
Mitkä ovat terveyttä suojaavat ja vahvistavat tekijät?
Miten hyödynnät sosiaali- ja terveydenhuollon ja kolmannen sektorin osaamista asiakkaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä??
Mitkä ovat ajankohtaisia globaaleja haasteita ja uhkia terveyden edistämisessä?
Miten hyödynnät eri indikaattoripankkien tuottamaa tietoa terveyden edistämisessä?
Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa, terveysteknologiaa ja tekoälyä?
Mikä merkitys on väestöryhmien välisillä terveyseroilla ja miten huomioit ne hoitotyössä?
Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?

Ravitsemus
Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten huomioit kestävää kehitystä ja eettisyyttä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?

Ohjaus- ja omahoidon tukeminen
Mitkä lait ja potilaan /asiakkaan taustatekijät toimivat ohjauksen lähtökohtina?
Miten toteutetaan näyttöön perustuvaa ohjausta erilaisia ohjausmenetelmiä ja viestintäkanavia hyödyntäen lähi- ja etäohjauksessa?
Mitä on potilas-/asiakaslähtöisyys ohjaussuhteessa?
Miten rakennetaan hyvä vuorovaikutteinen ohjaussuhde?
Mitkä ovat ohjausprosessin vaiheet?
Miten arvioidaan potilaan /asiakkaan ohjauksen tarve ja voimavarat?
Miten toteutetaan tiedollinen, sosiaalinen ja emotionaalinen tuki ja ohjaus?
Miten toteutuu suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus ohjaamisessa?
Miten tuet ja motivoit asiakkaan/ potilaan hoitoon sitoutumista ja edistät hänen osallisuuttaan hoitoon sekä hallinnan tunteen vahvistumista?
Millaista on eettisesti hyvä ohjaus?
Miten arvioit ohjauksen vaikuttavuutta, laatua ja riittävyyttä?
Miten kirjaat potilaan / asiakkaan ohjauksen hoitokertomukseen?
Miten kehität ohjausosaamistasi?

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö
Miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut järjestetään Suomessa?
Miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää valvotaan ja ohjataan?
Miten varmistetaan laatu- ja vaikuttavuus palvelujen järjestämisessä ja ohjauksessa?
Mikä on terveydenhuollon palvelujen tuottajien, julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin, välinen työnjako ja yhteistyö?
Mitä tarkoittaa vastuu potilaan hoidon jatkuvuudesta oman työnkuvan mukaisesti?
Miten toteutuvat digitaaliset palvelut ja asiointi terveydenhuollossa?
Miten terveysteknologia näyttäytyy sosiaali- ja terveydenhuollossa?
Mitä on asiakas- ja palveluohjaus?

Opiskelumateriaali

Terveyden edistäminen: Learnin opintomateriaalit
Ravitsemuksen osuus:
- Ravitsemushoitosuositus. Ohjaus 3/2023. Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Saatavissa e-kirjana verkossa.
- Guidelines for nutriotional care. Directions 5/2023. National Nutrition Council (VRN) and Finnsih Institute for Health and Welfare (THL). Saatavissa e-kirjana verkossa.
- Learnin opintomateriaalit.
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: Learnin opintomateriaalit
Toimintaympäristöosuus : Learn materiaalit

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Terveyden edistämisen (3 op) osuus sisältää yksilötehtäviä verkossa sekä opittuja sisältöjä soveltavaa ryhmätyöskentelyä. Ryhmätyöskentely toteutuu työpajoissa sekä seminaarissa.

Ravitsemuksen (2 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan verkossa, lähiopetuksena ja Teams-tapaamisina.

Ohjaus ja omahoidon tukemisen (3 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan verkossa, Teams-tapaamisina ja lähiopetuksena.

Toimintaympäristöosuus (2op): Opintosisällöt opiskellaan verkossa ja osin ensimmäiseen työharjoitteluun linkittyvässä tehtävässä. Ryhmätöiden esitykset koululla lähiöpetuksena.

TKI ja työelämäyhteistyö

Terveyden edistäminen: ei
Ravitsemus: ei
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: ei
Toimintaympäristöosuus: ei

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Terveyden edistämisen tehtävät palautetaan annetun määräajan puitteissa. Ryhmätyö arvioidaan asteikolla 0-5.
Ravitsemuksen tehtävä palautetaan määräpäivään mennessä. Yksilötehtävä arvioidaan hyväksytty-hylätty-täydennettävä. Tenttinä tehtävä yksilötehtävä arvioidaan asteikolla arvioidaan asteikolla 0-5.
Ohjaus ja omahoidon tukemisen tehtävät/esitys määräajassa, arviointi 0-5
Toimintaympäristöosuus: Ryhmätyö/esitys määräaikaan mennessä, arviointi 0-5

Opiskelijan työmäärä

Yksi opintopiste vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä.
Terveyden edistäminen: 3 op.: 81 tuntia opiskelijan työtä.
Ravitsemus 2 op: 54 tuntia opiskelijan työtä.
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: 3op: 81 tuntia opiskelijan työtä
Toimintaympäristöosuus 2op: 54 tuntia opiskelijan työtä

Lisätietoja opiskelijoille

Terveyden edistäminen: sari.engelhardt@xamk.fi
Ravitsemus: johanna.koskenniemi@xamk.fi
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: satu.sallila@xamk.fi
Toimintaympäristöosuus : jussi.mahonen@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää kaikkien tehtävien hyväksyttyä suorittamista määräpäivään mennessä.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

02.01.2024 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Degree Programme in Nursing
Opettaja
  • Jussi Mähönen
  • Satu Sällilä
  • Sari Engelhardt
  • Johanna Koskenniemi
Vastuuopettaja

Sari Engelhardt

Ryhmät
  • BNKT23SP
    Nursing, full-time studies

Tavoitteet

Terveyden edistäminen
Ymmärrät terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen lähtökohdat ja tasot
Tunnistat yksilön ja yhteisön terveyttä suojaavat ja vahvistavat tekijät.
Tiedät globaalit terveysuhat ja haasteet.
Ymmärrät hyvinvointiteknologian mahdollisuudet terveyden edistämisessä.
Ymmärrät väestöryhmien terveyserojen merkityksen.
Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.

Ravitsemus
Osaat hyödyntää eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Osaat huomioida kestävää kehitystä ja eettisyyttä ravitsemushoidossa ja –ohjauksessa.
Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.

Ohjaus- ja omahoidon tukeminen
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida asiakaslähtöistä näyttöön perustuvaa yksilö- ja ryhmäohjausta.
Osaat soveltaa perustellusti erilaisia ohjausmenetelmiä mukaan lukien digitaalisen ohjauksen.
Osaat suunnitella ja toteuttaa omahoitoa tukevaa ohjausta pedagogisesti ja eettisesti perustellen.
Osaat arvioida ja kirjata ohjauksen tuloksia asiakkaan/potilaan, läheisten ja terveydenhuollon kanssa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö
Ymmärrät sosiaali- ja terveydenhuollon organisoinnin, palvelujen tuottamisen ja järjestämisen tavat sekä ohjauksen ja valvonnan Suomessa.
Ymmärrät sosiaaliturvan merkityksen osana asiakkaan/ potilaan kokonaishoitoa.
Ymmärrät eri toiminta- ja palveluyksikköjen tehtävät osana hoito- ja palveluketjua.
Ymmärrät oman roolisi organisaation maineen, brändin ja imagon rakentamisessa sekä asiakkaan palvelukokemuksen luomisessa.
Osaat hyödyntää sähköisiä palveluita osana asiakkaan/ potilaan kokonaishoitoa
Osaat ohjata ja motivoida asiakasta/potilasta digitaalisten palvelujen käytössä.
Osaat työskennellä uudistuvissa toimintaympäristöissä ja osaa toteuttaa asiakas- vai palveluohjausta.

Sisältö

Terveyden edistäminen
Mitkä ovat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lähtökohdat?
Mitä tarkoittavat promootio ja prevention eri tasot terveyden edistämisessä?
Mitkä ovat terveyttä suojaavat ja vahvistavat tekijät?
Miten hyödynnät sosiaali- ja terveydenhuollon ja kolmannen sektorin osaamista asiakkaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä??
Mitkä ovat ajankohtaisia globaaleja haasteita ja uhkia terveyden edistämisessä?
Miten hyödynnät eri indikaattoripankkien tuottamaa tietoa terveyden edistämisessä?
Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa, terveysteknologiaa ja tekoälyä?
Mikä merkitys on väestöryhmien välisillä terveyseroilla ja miten huomioit ne hoitotyössä?
Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?

Ravitsemus
Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten huomioit kestävää kehitystä ja eettisyyttä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?

Ohjaus- ja omahoidon tukeminen
Mitkä lait ja potilaan /asiakkaan taustatekijät toimivat ohjauksen lähtökohtina?
Miten toteutetaan näyttöön perustuvaa ohjausta erilaisia ohjausmenetelmiä ja viestintäkanavia hyödyntäen lähi- ja etäohjauksessa?
Mitä on potilas-/asiakaslähtöisyys ohjaussuhteessa?
Miten rakennetaan hyvä vuorovaikutteinen ohjaussuhde?
Mitkä ovat ohjausprosessin vaiheet?
Miten arvioidaan potilaan /asiakkaan ohjauksen tarve ja voimavarat?
Miten toteutetaan tiedollinen, sosiaalinen ja emotionaalinen tuki ja ohjaus?
Miten toteutuu suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus ohjaamisessa?
Miten tuet ja motivoit asiakkaan/ potilaan hoitoon sitoutumista ja edistät hänen osallisuuttaan hoitoon sekä hallinnan tunteen vahvistumista?
Millaista on eettisesti hyvä ohjaus?
Miten arvioit ohjauksen vaikuttavuutta, laatua ja riittävyyttä?
Miten kirjaat potilaan / asiakkaan ohjauksen hoitokertomukseen?
Miten kehität ohjausosaamistasi?

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö
Miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut järjestetään Suomessa?
Miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää valvotaan ja ohjataan?
Miten varmistetaan laatu- ja vaikuttavuus palvelujen järjestämisessä ja ohjauksessa?
Mikä on terveydenhuollon palvelujen tuottajien, julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin, välinen työnjako ja yhteistyö?
Mitä tarkoittaa vastuu potilaan hoidon jatkuvuudesta oman työnkuvan mukaisesti?
Miten toteutuvat digitaaliset palvelut ja asiointi terveydenhuollossa?
Miten terveysteknologia näyttäytyy sosiaali- ja terveydenhuollossa?
Mitä on asiakas- ja palveluohjaus?

Opiskelumateriaali

Terveyden edistäminen: Learnin opintomateriaalit
Ravitsemus: Learnin opintomateriaalit
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: Learnin opintomateriaalit
Toimintaympäristöosuus : Learn materiaalit

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Terveyden edistämisen (3 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalien ja tehtävien avulla verkossa.

Ravitsemuksen (2 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan Teams-tapaamisina ja lähiopetuksena.

Ohjaus ja omahoidon tukemisen (3 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan verkossa ja Teams-tapaamisina.

Toimintaympäristöosuus (2op): Ryhmätöiden aiheiden valinta, ohjauskerrat ja esitykset koululla lähiöpetuksena.

TKI ja työelämäyhteistyö

Terveyden edistäminen: ei
Ravitsemus: ei
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: ei
Toimintaympäristöosuus: ei

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Terveyden edistämisen tehtävät palautetaan annetun määräajan puitteissa. Ryhmätyö arvioidaan asteikolla 0-5.
Ravitsemuksen tehtävä palautetaan määräpäivään mennessä. Yksilötehtävä arvioidaan hyväksytty-hylätty-täydennettävä. Tenttinä tehtävä yksilötehtävä arvioidaan asteikolla arvioidaan asteikolla 0-5.
Ohjaus ja omahoidon tukemisen tehtävät palautetaan määräajassa, arviointi 0-5
Toimintaympäristöosuus: Ryhmätyö/esitys määräaikaan mennessä, arviointi 0-5

Opiskelijan työmäärä

Terveyden edistäminen: 3 op.: 81 tuntia opiskelijan työtä.
Ravitsemus 2 op: 54 tuntia opiskelijan työtä.
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: 3op: 81 tuntia opiskelijan työtä
Toimintaympäristöosuus 2op: 54 tuntia opiskelijan työtä

Lisätietoja opiskelijoille

Terveyden edistäminen: sari.engelhardt@xamk.fi
Ravitsemus: johanna.koskenniemi@xamk.fi
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: satu.sallila@xamk.fi
Toimintaympäristöosuus : jussi.mahonen@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

07.11.2022 - 18.11.2022

Ajoitus

09.01.2023 - 28.04.2023

Opintopistemäärä

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Degree Programme in Nursing
Opettaja
  • Jussi Mähönen
  • Joonas Lahelma
  • Satu Sällilä
  • Johanna Koskenniemi
  • Sari Engelhardt
Vastuuopettaja

Jussi Mähönen

Ryhmät
  • BNKT22SP
    Nursing, full-time studies

Tavoitteet

Terveyden edistäminen
Ymmärrät terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen lähtökohdat ja tasot
Tunnistat yksilön ja yhteisön terveyttä suojaavat ja vahvistavat tekijät.
Tiedät globaalit terveysuhat ja haasteet.
Ymmärrät hyvinvointiteknologian mahdollisuudet terveyden edistämisessä.
Ymmärrät väestöryhmien terveyserojen merkityksen.
Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.

Ravitsemus
Osaat hyödyntää eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Osaat huomioida kestävää kehitystä ja eettisyyttä ravitsemushoidossa ja –ohjauksessa.
Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.

Ohjaus- ja omahoidon tukeminen
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida asiakaslähtöistä näyttöön perustuvaa yksilö- ja ryhmäohjausta.
Osaat soveltaa perustellusti erilaisia ohjausmenetelmiä mukaan lukien digitaalisen ohjauksen.
Osaat suunnitella ja toteuttaa omahoitoa tukevaa ohjausta pedagogisesti ja eettisesti perustellen.
Osaat arvioida ja kirjata ohjauksen tuloksia asiakkaan/potilaan, läheisten ja terveydenhuollon kanssa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö
Ymmärrät sosiaali- ja terveydenhuollon organisoinnin, palvelujen tuottamisen ja järjestämisen tavat sekä ohjauksen ja valvonnan Suomessa.
Ymmärrät sosiaaliturvan merkityksen osana asiakkaan/ potilaan kokonaishoitoa.
Ymmärrät eri toiminta- ja palveluyksikköjen tehtävät osana hoito- ja palveluketjua.
Ymmärrät oman roolisi organisaation maineen, brändin ja imagon rakentamisessa sekä asiakkaan palvelukokemuksen luomisessa.
Osaat hyödyntää sähköisiä palveluita osana asiakkaan/ potilaan kokonaishoitoa
Osaat ohjata ja motivoida asiakasta/potilasta digitaalisten palvelujen käytössä.
Osaat työskennellä uudistuvissa toimintaympäristöissä ja osaa toteuttaa asiakas- vai palveluohjausta.

Sisältö

Terveyden edistäminen
Mitkä ovat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lähtökohdat?
Mitä tarkoittavat promootio ja prevention eri tasot terveyden edistämisessä?
Mitkä ovat terveyttä suojaavat ja vahvistavat tekijät?
Miten hyödynnät sosiaali- ja terveydenhuollon ja kolmannen sektorin osaamista asiakkaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä??
Mitkä ovat ajankohtaisia globaaleja haasteita ja uhkia terveyden edistämisessä?
Miten hyödynnät eri indikaattoripankkien tuottamaa tietoa terveyden edistämisessä?
Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa, terveysteknologiaa ja tekoälyä?
Mikä merkitys on väestöryhmien välisillä terveyseroilla ja miten huomioit ne hoitotyössä?
Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?

Ravitsemus
Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten huomioit kestävää kehitystä ja eettisyyttä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?

Ohjaus- ja omahoidon tukeminen
Mitkä lait ja potilaan /asiakkaan taustatekijät toimivat ohjauksen lähtökohtina?
Miten toteutetaan näyttöön perustuvaa ohjausta erilaisia ohjausmenetelmiä ja viestintäkanavia hyödyntäen lähi- ja etäohjauksessa?
Mitä on potilas-/asiakaslähtöisyys ohjaussuhteessa?
Miten rakennetaan hyvä vuorovaikutteinen ohjaussuhde?
Mitkä ovat ohjausprosessin vaiheet?
Miten arvioidaan potilaan /asiakkaan ohjauksen tarve ja voimavarat?
Miten toteutetaan tiedollinen, sosiaalinen ja emotionaalinen tuki ja ohjaus?
Miten toteutuu suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus ohjaamisessa?
Miten tuet ja motivoit asiakkaan/ potilaan hoitoon sitoutumista ja edistät hänen osallisuuttaan hoitoon sekä hallinnan tunteen vahvistumista?
Millaista on eettisesti hyvä ohjaus?
Miten arvioit ohjauksen vaikuttavuutta, laatua ja riittävyyttä?
Miten kirjaat potilaan / asiakkaan ohjauksen hoitokertomukseen?
Miten kehität ohjausosaamistasi?

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö
Miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut järjestetään Suomessa?
Miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää valvotaan ja ohjataan?
Miten varmistetaan laatu- ja vaikuttavuus palvelujen järjestämisessä ja ohjauksessa?
Mikä on terveydenhuollon palvelujen tuottajien, julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin, välinen työnjako ja yhteistyö?
Mitä tarkoittaa vastuu potilaan hoidon jatkuvuudesta oman työnkuvan mukaisesti?
Miten toteutuvat digitaaliset palvelut ja asiointi terveydenhuollossa?
Miten terveysteknologia näyttäytyy sosiaali- ja terveydenhuollossa?
Mitä on asiakas- ja palveluohjaus?

Opiskelumateriaali

Terveyden edistäminen: Learnin opintomateriaalit
Ravitsemus: Learnin opintomateriaalit
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: Learnin opintomateriaalit
Toimintaympäristöosuus : Learn materiaalit

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Terveyden edistämisen (3 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalien ja tehtävien avulla verkossa.

Ravitsemuksen (2 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan Teams-tapaamisina ja lähiopetuksena.

Ohjaus ja omahoidon tukemisen (3 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan verkossa ja Teams-tapaamisina.

TKI ja työelämäyhteistyö

Terveyden edistäminen: ei
Ravitsemus: ei
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: ei
Toimintaympäristöosuus: ei

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Terveyden edistämisen tehtävät palautetaan annetun määräajan puitteissa. Ryhmätyö arvioidaan asteikolla 0-5.
Ravitsemuksen tehtävät palautetaan määräpäivään mennessä. Yksilötehtävä arvioidaan asteikolla hyväksytty-täydennettävä-hylätty. Ryhmätehtävä arvioidaan asteikolla 0-5.
Ohjaus ja omahoidon tukemisen tehtävät palautetaan määräajassa, arviointi 0-5
Toimintaympäristöosuus: Ryhmätyö/esitys määräaikaan mennessä, arviointi 0-5

Opiskelijan työmäärä

Terveyden edistäminen: 3 op.: 81 tuntia opiskelijan työtä.
Ravitsemus 2 op: 54 tuntia opiskelijan työtä.
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: 3op: 81 tuntia opiskelijan työtä
Toimintaympäristöosuus 2op: 54 tuntia opiskelijan työtä

Lisätietoja opiskelijoille

Terveyden edistäminen: sari.engelhardt@xamk.fi
Ravitsemus: johanna.koskenniemi@xamk.fi
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: satu.sallila@xamk.fi
Toimintaympäristöosuus : jussi.mahonen@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5