Graafisen muotoilun koulutus
- Tutkinto
- Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto
- Tutkintonimike
- muotoilija (AMK)
- Laajuus
- 240 op
Opintojen tavoite
Graafinen suunnittelu on visuaalista viestintää
Valmistuttuasi osaat monipuolisesti hyödyntää ja soveltaa suunnitteluprosesseissa ammattialasi suunnitteluvälineitä, -ohjelmia ja -menetelmiä. Yhdistät käytännön tekemiseen taiteellisuutta ja luovaa ajattelua sekä teknistä ja teoreettista osaamista.
Hallitset laajoja visuaalisen viestinnän kokonaisuuksia ja pystyt arvioimaan kriittisesti graafisen suunnittelun merkitystä ja mahdollisuuksia eri medioissa sekä kehittämään niitä.
Osaat toimia oman alasi asiantuntijana monialaisissa työympäristöissä ja kehitystiimeissä sekä yhteistyössä muiden asiantuntijoiden, kuten muun muassa copywritereiden, valokuvaajien, audiovisuaalisen median, tuotesuunnittelun ja palvelumuotoilun sekä mainonnan ja markkinoinnin toteuttajien kanssa.
Koulutuksen sisältö
Merkittävä osa ympäröivää visuaalista maailmaa sisältää graafista suunnittelua.
Graafisen suunnittelun opinnoissa perehdytään laaja-alaisesti visuaalisen viestinnän osa-alueisiin kuten painettuun graafiseen suunnitteluun, digitaaliseen julkaisemiseen ja käyttöliittymäsuunnitteluun.
Koulutuksen opintoja ovat kuvitus, taitto, typografia, valokuvaus, animaatio, pakkausmuotoilu ja informaatiografiikka sekä eri julkaisuympäristöjen tekniset vaatimukset. Opintojen osaamista sovelletaan viestintään, yritysgrafiikkaan ja brändin rakentamiseen sekä mainontaan, markkinointiin ja julkaisusuunnitteluun.
Suuri osa koulutuksen opintoja sisältää oikeita työelämän asiakasprojekteja.
Ydinosaamisessa kehitetään monipuolisesti muotoilun perustaitoja ja -tietoja, joita jokainen muotoilija erikoisalastaan riippumatta tarvitsee ammattinsa harjoittamisessa.
Ydinosaamisen opintokokonaisuuksia ovat
Ydinosaaminen 135op
• Yhteiset opinnot 30op
• Muotoilija 15op
• Taiteen soveltaminen 15op
• Visualisointi 15op
• Luova talous 15op
• Harjoittelu 30op
• Opinnäytetyö 15op
Täydentävä osaaminen 105op
• Visuaalisen viestinnän muotoilu 15op
• Visuaalinen identiteetti ja brändi 15op
• Käyttöliittymä ja liikegrafiikka 15op
• Markkinointiviestintä 15op
• TKI – tutkimus, kehitys ja innovaatio 15op
• Vapaasti valittavat opinnot 30 op
Täydentävä osaaminen Xamkissa
Täydentävä osaaminen tarkoittaa opiskelijan valinnaisia opintoja. Täydentävän osaamisen avulla voit syventää tai laajentaa koulutuksen ydinosaamista ja profiloida omaa osaamistasi. Ammatillisten vapaasti valittavien opintojen avulla voit räätälöidä itsellesi yksittäisistä opintojaksoista tai opintokokonaisuuksista henkilökohtaisen opinto- ja urasuunnitelmasi mukaisen kokonaisuuden.
Täydentävän osaamisen tarjonta sisältää kaikille koulutuksille yhteisiä monialaisia verkossa suoritettavia opintokokonaisuuksia, koulutusalan yhteisiä opintokokonaisuuksia sekä yksittäiselle koulutukselle soveltuvia opintokokonaisuuksia.
Muut vapaasti valittavat opinnot kuuluvat täydentävään osaamiseen ja ovat opiskelijan vapaasti valitsemia korkeakoulutasoisia opintojaksoja. Muita vapaasti valittavia opintoja voit valita tutkintoon enintään 15 op. Täydentävän osaamisen opintokokonaisuuksia tai opintojaksoja voit soveltuvin osin suorittaa myös muiden korkeakoulujen tarjonnasta. Täydentävän osaamisen laajuus on koulutuksen ydinopintojen laajuudesta riippuen 45–120 opintopistettä 210 opintopisteen tutkinnossa ja 60–120 opintopistettä 240 opintopisteen tutkinnossa.
Opintojen toteutus
Opinto-ohjelman mukaisesti ensimmäinen ja toinen vuosi ovat lähiopetusta Kouvolan kampuksella ja kolmas sekä neljäs vuosi ovat etäopetusta verkossa.
Kahden ensimmäisen vuoden opinto-ohjelman mukaiset opinnot edellyttävät opiskelua kampuksella arkipäivisin. Kampuksella opiskellessa opiskelijalla on käytössä kampuksella vapaassa käytössä olevat tilat, ohjelmistot ja laitteet.
Kolmannen ja neljännen vuoden etäopetus järjestetään lukujärjestykseen merkittyinä aikoina tai itsenäisesti suoritettavina verkko-opintoina opintojaksolle määritellyn toteutustavan mukaan.
Kampuksen opiskelijoille tarjotut opiskeluvälineet, tilat ja ohjelmistot ovat opiskelijan käytettävissä koko opiskeluajan. Muualla kuin kampuksella opiskeltaessa opiskelijan täytyy itse hankkia alalla käytössä olevien ohjelmistojen ohjelmistovalmistajien opiskelijalisenssit tarvittaviin ohjelmistoihin.
Kouvolan kampuksella on erilaisiin muotoilutoimeksiantoihin sopivia suunnittelutiloja sekä ajanmukaiset tietokoneluokat, jotka on varustettu alan kannalta tarpeellisilla visualisointi-, 3D-mallinnus- ja dokumentointiohjelmistoilla.
Opiskele joustavasti
Opintojesi alussa kanssasi tehdään henkilökohtainen opinto- ja urasuunnitelma (HOPS), jonka avulla sinua tuetaan muun muassa opintoihisi, harjoitteluusi, opinnäytetyöhösi ja kansainvälisyyteen liittyvissä valinnoissasi. Tavoitteena on, että voit suunnitella opintosi mahdollisimman hyvin elämäntilanteesi mukaan.
Opiskelutapoja on useita:
• luento-opetus
• itsenäiset oppimistehtävät
• tiimityöskentely
• verkko-opiskelu
• projektit yritysten ja yhteisöjen kanssa
• Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hankkeet
• tentit
• käytännön harjoittelu.
Opintojen ohjaus
Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Opiskelusi tukena ovat opiskelijavastaavat ja opiskelijatutorit, jotka ohjaavat muun muassa opiskeluympäristöjä ja opiskelukäytäntöjä koskevissa asioissa. Käytettävissäsi kampuksilla ovat myös opiskelijapalveluneuvojan, opiskelijahyvinvoinnin asiantuntijan, opintopsykologin ja opiskeluterveydenhuollon palvelut.
BYOD – Bring Your Own Device
Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esimerkiksi kannettavia tietokoneita).
Uramahdollisuudet
Graafinen muotoilija työskentelee printti- ja digitaalisen median sekä käyttöliittymäsuunnittelun parissa esimerkiksi mainos- ja suunnittelutoimistossa, kustantamossa, kirjapainossa tai sanoma- ja aikakauslehdessä esimerkiksi graafikkona, taittajana, kuvittajana, suunnittelijana, taiteellisena johtajana, visuaalisen viestinnän suunnittelijana tai web-graafikkona. Myös monilla yrityksillä on palkkalistoillaan graafisia suunnittelijoita. Voit myös työskennellä itsenäisenä yrittäjänä.
Graafisena suunnittelijana voit toimia yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa monialaisissa tiimeissä, sekä yksityisen ja julkisen sektorin projekti- ja kehitystoiminnassa tai yrittäjänä omassa muotoiluyrityksessä.
Opinnot antavat sinulle vaihtoehtoja toteuttaa kiinnostuksen kohteidesi mukaisia urapolkuja.
Ammattinimikkeitä:
• graafinen suunnittelija
• graafinen muotoilija
• graafikko
• art director
• kuvittaja
• pakkaussuunnittelija
• taittaja
• web-graafikko
• julkaisu- ja kirjagraafikko
• yrittäjä
TKI ja työelämäyhteistyö
Graafisessa muotoilussa tehdään yhteistyötä ammattikorkeakoulun sisällä eri koulutusalojen kanssa sekä yhteistyöoppilaitosten ja yritysten kanssa niin kotimaisissa kuin kansainvälissäkin verkostoissa. Muotoilua hyödyntävien yritysten ja asiantuntijoiden kanssa on alueellisia partnerisopimuksia.
Opintojen aikana osallistut erilaisiin työelämäprojekteihin, joissa toteutat opintokokonaisuuden teemaan liittyviä toimeksiantoja yhteistyössä opiskelijakollegoiden ja alan toimijoiden kanssa.
Voit suorittaa harjoittelun ja tehdä opinnäytetyön erilaisissa luovien alojen TKI-hankkeissa ja työelämäyhteistyössä.
Tehtävänäsi voivat olla erilaisten esiselvitysten tekeminen ja toimeksiantojen toteuttaminen osana asiantuntijaryhmää. Voit osallistua opintojen loppuvaiheessa opintokokonaisuuteen, jonka opinnot ovat osa TKI-toimintaa ja jossa syvennytään ajankohtaisiin teema- ja aihealueisiin.
Koulutuksen oppimisympäristöt
Kouvolan kampuksella on erilaisiin muotoilutoimeksiantoihin sopivia suunnittelutiloja sekä tietokoneluokkia, jotka on varustettu ajanmukaisilla ja alan kannalta tarpeellisilla visualisointi-, 3D-mallinnus- ja dokumentointiohjelmistoilla.
Ohjelmistoina ovat alalla yleisesti käytettävät suunnitteluohjelmistot.
Graafinen muotoilu, päivätoteutus
Ajoitussuunnitelmat:
Graafinen muotoilu, päivätoteutus
Ajoitussuunnitelmat:
Graafinen muotoilu, päivätoteutus
Ajoitussuunnitelmat:
Graafinen muotoilu, päivätoteutus
Ajoitussuunnitelmat: