Terveyden edistämisen perusteetLaajuus (5 op)
Tunnus: HT00DT78
Laajuus
5 op
Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Terveyden edistäminen
Osaat soveltaa terveyden edistämisen teorioita ja näyttöön perustuvia menetelmiä yksilöiden ja yhteisöjen hoitotyössä.
Osaat arvioida yksilöiden ja ryhmien terveyden edistämisen tarpeita.
Osaat kohdentaa varhaista tukea sitä tarvitseville.
Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.
Osaat suunnitella ja toteuttaa moniammatillisessa yhteistyössä asiakaslähtöisesti terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita yksilöille ja ryhmille.
Tunnistat olemassa olevia ja uusia terveysuhkia sekä osaat tuoda ne osaksi asiakkaiden/potilaiden terveyden edistämistä.
Ravitsemus
Osaat soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Osaat integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.
Sisältö
Terveyden edistäminen
Miten terveys ja sairaus määritellään?
Mitkä ovat terveyden edistämisen periaatteet?
Mikä merkitys on terveyden edistämisellä kansanterveydelle? (sisältää prevention)
Miten terveyttä edistetään kuntien eri toimialoilla?
Mitä tarkoittaa terveyden edistämisen normi-, resurssi- ja informaatio-ohjaus?
Miten terveyden edistämisen eettiset periaatteet ohjaavat sosiaali- ja terveysalan suunnittelua?
Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?
Mikä yhteys on elintavoilla terveyteen?
Miten terveyteen liittyvää riskikäyttäytymistä tunnistetaan varhain ja ehkäistään?
Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa ja tekoälyä?
Minkälaisia rekisteri- ja tilastotietoja voit hyödyntää terveyden edistämisessä?
Miten edistät yhteisön terveyttä?
Miten seuraat ja arvioit terveyden edistämistä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa terveyden edistämisessä?
Ravitsemus
Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?
Ilmoittautumisaika
08.11.2021 - 21.11.2021
Ajoitus
28.03.2022 - 20.05.2022
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
Opettaja
- Päivi Lifflander
- Sari Pölönen
Vastuuopettaja
Tuulia Litmanen
Ryhmät
-
SHSA21SMSairaanhoitaja, monimuoto
Tavoitteet
Terveyden edistäminen
Osaat soveltaa terveyden edistämisen teorioita ja näyttöön perustuvia menetelmiä yksilöiden ja yhteisöjen hoitotyössä.
Osaat arvioida yksilöiden ja ryhmien terveyden edistämisen tarpeita.
Osaat kohdentaa varhaista tukea sitä tarvitseville.
Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.
Osaat suunnitella ja toteuttaa moniammatillisessa yhteistyössä asiakaslähtöisesti terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita yksilöille ja ryhmille.
Tunnistat olemassa olevia ja uusia terveysuhkia sekä osaat tuoda ne osaksi asiakkaiden/potilaiden terveyden edistämistä.
Ravitsemus
Osaat soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Osaat integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.
Sisältö
Terveyden edistäminen
Miten terveys ja sairaus määritellään?
Mitkä ovat terveyden edistämisen periaatteet?
Mikä merkitys on terveyden edistämisellä kansanterveydelle? (sisältää prevention)
Miten terveyttä edistetään kuntien eri toimialoilla?
Mitä tarkoittaa terveyden edistämisen normi-, resurssi- ja informaatio-ohjaus?
Miten terveyden edistämisen eettiset periaatteet ohjaavat sosiaali- ja terveysalan suunnittelua?
Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?
Mikä yhteys on elintavoilla terveyteen?
Miten terveyteen liittyvää riskikäyttäytymistä tunnistetaan varhain ja ehkäistään?
Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa ja tekoälyä?
Minkälaisia rekisteri- ja tilastotietoja voit hyödyntää terveyden edistämisessä?
Miten edistät yhteisön terveyttä?
Miten seuraat ja arvioit terveyden edistämistä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa terveyden edistämisessä?
Ravitsemus
Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?
Opiskelumateriaali
Terveyden edistäminen 3 op:
Learn pohjan opiskelumateriaali
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2 op: Opiskelumateriaali on Learn-alustalla. Suositeltavia lisämateriaaleja Voutilainen ym. 2015. Ravitsemustaito sekä Mutanen ym. 2021 Ravitsemustiede. Duodecim (e-kirja, opiskelijan käytettävissä Kaakkurissa).
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Terveyden edistäminen 3op:
1op. Terveyden edistämisen käsitteet, kansanterveys, terveyden edistämisen etiikka, hyvinvointianalytiikka ja tekoäly
2op Yhteisöjen terveyden edistäminen, maailman terveys
RAVITSEMUS JA RAVITSEMUSOHJAUS 2 op:
Opintosisällöt: Eri ikä-ikäryhmien ravitsemussuositukset ja kestävän kehityksen ravitsemus, ravitsemustilan arvioinnin menetelmät, erityisruokavaliot sekä ravitsemusohjaus
Opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalinen avulla, laatimalla oppimistehtävän ja suorittamalla verkkotentin.
Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, voit hakea hyväksilukua opintojaksoa vastaavalla amk-opinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa hyväksiluvussa suoritat ne osa-alueet, joista ei ole hyväksilukua, joko muun ryhmän mukana tai verkko-opintoina.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa
TKI ja työelämäyhteistyö
Terveyden edistäminen:
Ravitsemus: opintojakson sisällön suunnittelussa tehty sidosryhmäyhteistyötä.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Terveyden edistäminen:
Terveyden edistäminen 3op viikolla 20
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2 op:
* soveltava tehtävä määräaikaan mennessä
* tentti verkkotenttinä Learn-alustalla. Varsinaisen tentin ja kahden uusintatentin ajankohdat erikseen ilmoitettu.
Opiskelijan työmäärä
Kokonaisuudessaan 135 tuntia, josta
Terveyden edistäminen 81 tuntia opiskelijan työmääränä.
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus on 54 tuntia opiskelijan työmääränä.
Toteutuksen osien kuvaus
Terveyden edistäminen 3 op:
1op Terveyden edistämisen käsitteet, kansanterveys, etiikka, hyvinvointianalytiikka ja tekoäly (lähitunnit, oppimistehtävät)
2op Yhteisöjen terveyden edistäminen ja maailman terveys (lähiopetus, verkkotyöskentely, oppimistehtävät)
Verkkotentti 3op
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2 op:
* Ravitsemuksen analysointi, arviointi ja ohjaus (oppimistehtävä)
* Ravitsemussuositukset, kestävän kehityksen ravitsemus, erityisruokavaliot (verkkotentti)
Lisätietoja opiskelijoille
Terveyden edistäminen 3 op: lehtori Sari.Pölönen, sari.polonen@xamk.fi
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2 op: lehtori Päivi Lifflander, paivi.lifflander(at)xamk.fi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi aloittavan sairaanhoitajaopiskelijan osaamistavoitteiden mukainen taso 3. Arvioidaan numeraalisesti asteikolla 1-5.
RAVITSEMUS- JA RAVITSEMUSOHJAUS 2 OP:
-oppimistehtävän suorittaminen määräaikaan mennessä, arviointi hyväksytty / täydennettävää / hylätty. Hyväksyttyyn suoritukseen 75 % oikein
- verkkotentti arvioidaan numeraalisesti 1-5 hyväksytyn suorituksen osalta
Ilmoittautumisaika
08.11.2021 - 21.11.2021
Ajoitus
07.03.2022 - 27.05.2022
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Liisa Korpivaara
- Linda Metsälä
- Johanna Koskenniemi
Vastuuopettaja
Liisa Korpivaara
Ryhmät
-
THKV21SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Terveyden edistäminen
Osaat soveltaa terveyden edistämisen teorioita ja näyttöön perustuvia menetelmiä yksilöiden ja yhteisöjen hoitotyössä.
Osaat arvioida yksilöiden ja ryhmien terveyden edistämisen tarpeita.
Osaat kohdentaa varhaista tukea sitä tarvitseville.
Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.
Osaat suunnitella ja toteuttaa moniammatillisessa yhteistyössä asiakaslähtöisesti terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita yksilöille ja ryhmille.
Tunnistat olemassa olevia ja uusia terveysuhkia sekä osaat tuoda ne osaksi asiakkaiden/potilaiden terveyden edistämistä.
Ravitsemus
Osaat soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Osaat integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.
Sisältö
Terveyden edistäminen
Miten terveys ja sairaus määritellään?
Mitkä ovat terveyden edistämisen periaatteet?
Mikä merkitys on terveyden edistämisellä kansanterveydelle? (sisältää prevention)
Miten terveyttä edistetään kuntien eri toimialoilla?
Mitä tarkoittaa terveyden edistämisen normi-, resurssi- ja informaatio-ohjaus?
Miten terveyden edistämisen eettiset periaatteet ohjaavat sosiaali- ja terveysalan suunnittelua?
Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?
Mikä yhteys on elintavoilla terveyteen?
Miten terveyteen liittyvää riskikäyttäytymistä tunnistetaan varhain ja ehkäistään?
Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa ja tekoälyä?
Minkälaisia rekisteri- ja tilastotietoja voit hyödyntää terveyden edistämisessä?
Miten edistät yhteisön terveyttä?
Miten seuraat ja arvioit terveyden edistämistä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa terveyden edistämisessä?
Ravitsemus
Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?
Opiskelumateriaali
Yleisen terveyden edistämisen (3op) osuuden sekä Ravitsemus ja ravitsemusohjaus (2 op) materiaalit ovat Learnissa.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Yleisen terveyden edistämisen osuus ( 3op) sisältää lähiopetusta (kampuksella ja verkossa), itsenäistä opiskelua ja oppimistehtäviä sekä seminaariopetusta.
Ravitsemus ja ravitsemusohjauksen (2 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalinen avulla, laatimalla oppimistehtäviä ja suorittamalla verkkotentti.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei sisälly
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Ilmoitetaan opintojakson alussa
Kansainvälinen yhteistyö
Ei sisälly
Opiskelijan työmäärä
Yleisen terveyden edistämisen osuus 3op eli 81 tuntia
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2 op on opiskelijan työmääränä 54 tuntia.
Toteutuksen osien kuvaus
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Yleisen terveyden edistämisen osuus ( 3op) sisältää lähiopetusta (kampuksella ja verkossa), itsenäistä opiskelua ja oppimistehtäviä sekä seminaariopetusta.
Ravitsemus ja ravitsemusohjauksen (2 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalinen avulla, laatimalla oppimistehtäviä ja suorittamalla verkkotentti.
Lisätietoja opiskelijoille
Yleisen terveyden edistämisen osuus: Liisa Korpivaara (liisa.korpivaara(at)xamk.fi)
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus: Johanna Koskenniemi (johanna.koskenniemi(at)xamk.fi)
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Yleisen terveyden edistämisen osuus (3 op):
-oppimistehtävien suorittaminen määräaikojen puitteissa
- numeerisesti arvioitavan tehtävän suorittaminen määräpäivään mennessä - tehtävän arviointikriteerit annetaan tehtävän yhteydessä
Ravitsemus- ja ravitsemusohjauksen osuus (2 op):
-oppimistehtävien suorittaminen määräaikaan mennessä, arviointi hyväksytty, täydennettävää, hylätty ja osassa numeerinen arviointi. Tehtävien arviointikriteerit annetaan tehtävän yhteydessä.
- verkkotentti arvioidaan numeraalisesti 1-5 hyväksytyn suorituksen osalta ja kaksi uusintaverkkomahdollisuutta. Hyväksyttyyn suoritukseen 50 % oikein.
Ilmoittautumisaika
08.11.2021 - 21.11.2021
Ajoitus
07.02.2022 - 31.07.2022
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
Opettaja
- Aila Friis
- Sirpa Gardemeister
Vastuuopettaja
Aila Friis
Ryhmät
-
SHMI21SPSairaanhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Terveyden edistäminen
Osaat soveltaa terveyden edistämisen teorioita ja näyttöön perustuvia menetelmiä yksilöiden ja yhteisöjen hoitotyössä.
Osaat arvioida yksilöiden ja ryhmien terveyden edistämisen tarpeita.
Osaat kohdentaa varhaista tukea sitä tarvitseville.
Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.
Osaat suunnitella ja toteuttaa moniammatillisessa yhteistyössä asiakaslähtöisesti terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita yksilöille ja ryhmille.
Tunnistat olemassa olevia ja uusia terveysuhkia sekä osaat tuoda ne osaksi asiakkaiden/potilaiden terveyden edistämistä.
Ravitsemus
Osaat soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Osaat integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.
Sisältö
Terveyden edistäminen
Miten terveys ja sairaus määritellään?
Mitkä ovat terveyden edistämisen periaatteet?
Mikä merkitys on terveyden edistämisellä kansanterveydelle? (sisältää prevention)
Miten terveyttä edistetään kuntien eri toimialoilla?
Mitä tarkoittaa terveyden edistämisen normi-, resurssi- ja informaatio-ohjaus?
Miten terveyden edistämisen eettiset periaatteet ohjaavat sosiaali- ja terveysalan suunnittelua?
Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?
Mikä yhteys on elintavoilla terveyteen?
Miten terveyteen liittyvää riskikäyttäytymistä tunnistetaan varhain ja ehkäistään?
Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa ja tekoälyä?
Minkälaisia rekisteri- ja tilastotietoja voit hyödyntää terveyden edistämisessä?
Miten edistät yhteisön terveyttä?
Miten seuraat ja arvioit terveyden edistämistä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa terveyden edistämisessä?
Ravitsemus
Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?
Opiskelumateriaali
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Terveyden edistämisen perusteet -teoriaosuudessa kontaktiopetusta on 30 tuntia sisältäen luentoja ja case -harjoituksia. Itsenäisenä tehtävänä on arvioitavia pienryhmätehtäviä. Kontaktiopetuksessa läsnäolovelvoite on 80% ja pienryhmätehtävien purkutunneilla 100%.
Ravitsemus 2 op toteutetaan verkko-opintoina. Opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learn-alustalle olevien materiaalien avulla. Suoritusmuotona verkkotehtävät.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei käytössä tällä opintojaksolla.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Voit ahotoida opintojakson vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa ahotoinnissa suoritat itsenäisenä tai kontaktiopetuksena puuttuvat osa-alueet.
TKI ja työelämäyhteistyö
ei sisälly tähän opintojaksoon
Kansainvälinen yhteistyö
Voi sisältää englannin kielistä materiaalia.
Opiskelijan työmäärä
1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Terveyden edistäminen:
. numeerisesti arvioitava pienryhmätehtävä
. numeerisesti arvioitava yksilötehtävä
. oppimistehtävä (verkko) hyväksytty - täydenttävä, H3 taso
Ravitsemus- ja ravitsemusohjaus (2 op):
* oppimistehtävät H3-taso
* oppimistehtävä 2 arvioidaan numeraalisesti 1-5, oppimistehtävällä 1 voi korottaa yhden numeron verran
Ilmoittautumisaika
08.11.2021 - 21.11.2021
Ajoitus
31.01.2022 - 11.03.2022
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
1 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus
Yksikkö
Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
Opettaja
- Päivi Lifflander
- Sari Pölönen
Vastuuopettaja
Tuulia Litmanen
Ryhmät
-
SHSA21SPSairaanhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Terveyden edistäminen
Osaat soveltaa terveyden edistämisen teorioita ja näyttöön perustuvia menetelmiä yksilöiden ja yhteisöjen hoitotyössä.
Osaat arvioida yksilöiden ja ryhmien terveyden edistämisen tarpeita.
Osaat kohdentaa varhaista tukea sitä tarvitseville.
Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.
Osaat suunnitella ja toteuttaa moniammatillisessa yhteistyössä asiakaslähtöisesti terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita yksilöille ja ryhmille.
Tunnistat olemassa olevia ja uusia terveysuhkia sekä osaat tuoda ne osaksi asiakkaiden/potilaiden terveyden edistämistä.
Ravitsemus
Osaat soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Osaat integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.
Sisältö
Terveyden edistäminen
Miten terveys ja sairaus määritellään?
Mitkä ovat terveyden edistämisen periaatteet?
Mikä merkitys on terveyden edistämisellä kansanterveydelle? (sisältää prevention)
Miten terveyttä edistetään kuntien eri toimialoilla?
Mitä tarkoittaa terveyden edistämisen normi-, resurssi- ja informaatio-ohjaus?
Miten terveyden edistämisen eettiset periaatteet ohjaavat sosiaali- ja terveysalan suunnittelua?
Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?
Mikä yhteys on elintavoilla terveyteen?
Miten terveyteen liittyvää riskikäyttäytymistä tunnistetaan varhain ja ehkäistään?
Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa ja tekoälyä?
Minkälaisia rekisteri- ja tilastotietoja voit hyödyntää terveyden edistämisessä?
Miten edistät yhteisön terveyttä?
Miten seuraat ja arvioit terveyden edistämistä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa terveyden edistämisessä?
Ravitsemus
Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?
Opiskelumateriaali
Terveyden edistämisen perusteet: Learnissa ilmoitettu materiaali.
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2 op: Opiskelumateriaali on Learn-oppimisalustalla.
Suositeltavia lisälähteitä: Voutilainen ym. 2015. Ravitsemustaito. SanomaPro sekä Mutanen ym. 2021 Ravitsemustiede. Duodecim. (e-kirjana, opiskelijoiden käytettävissä Kaakkurissa).
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen sekä opiskelet ohjatusti ja itsenäisesti sekä ryhmässä sovitun aikataulun mukaisesti.
Terveyden edistäminen:
1op. Terveyden edistämisen käsitteet, kansanterveys, terveyden edistämisen etiikka, hyvinvointianalytiikka ja tekoäly
2op. Yhteisöjen terveyden edistäminen, maailman terveys
RAVITSEMUS JA RAVITSEMUSOHJAUS 2 op:
Opintosisällöt: Eri ikä-ikäryhmien ravitsemussuositukset ja kestävän kehityksen ravitsemus, ravitsemustilan arvioinnin menetelmät, erityisruokavaliot sekä ravitsemusohjaus
Opintosisältöihin opiskelija perehtyy etukäteen ennen lähiopetustunteja, lähiopetustunneilla tehdään soveltavia ravitsemustehtäviä ja viikolla 10 opiskelija suorittaa verkkotentin.
Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, voit hakea hyväksilukua opintojaksoa vastaavalla amk-opinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa hyväksiluvussa suoritat ne osa-alueet, joista ei ole hyväksilukua, joko muun ryhmän mukana tai verkko-opintoina.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Varsinaiset tentit:
Terveyden edistämisen käsitteet, yhteisöjen terveyden edistäminen ja maailman terveys 3op. Verkkotentti viikolla 12. Uusintatenttiajat ilmoitettu Learn alustalla.
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2op: soveltavat tehtävät viikoilla 6-10, varsinainen tentti 10.3. verkkotenttinä ja kahden uusintakerran ajankohdat ovat ilmoitettu Learn-alustalla.
Kansainvälinen yhteistyö
Syyslukukaudella 2op; yhteisöjen terveyden edistäminen ja maailman terveys toteutuu kansainvälisten vaihto-opiskelijoiden kanssa englannin kielisenä..
Opiskelijan työmäärä
Kokonaisuudessa 5 op = 135 h, josta
Terveyden edistäminen, yhteisöjen ja maailman terveys on 81 tuntia opiskelijan työmääränä
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus on 54 tuntia opiskelijan työmääränä.
Toteutuksen osien kuvaus
Terveyden edistäminen:
1op. Terveyden edistämisen käsitteet (lähiopetustunnit)
2op Yhteisöjen terveyden edistäminen ja maailman terveys.(lähiopetustunnit, verkkotyöskentely)
Verkkotentti viikolla 12
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus(2op):
* ravitsemuksen analysointi, arviointi ja ohjaus (lähiopetustunneilla soveltava oppimistehtävä)
* ravitsemussuositusten, kestävän kehityksen ravitsemuksen ja erityisruokavaliot (materiaaliin perehtyminen etukäteen, lähiopetustunneilla soveltavia oppimistehtäviä sekä 10.3. verkkotentti)
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojaksojen ensimmäisillä lähitunneilla (orientaatio) vaaditaan läsnäoloa.
Terveyden edistäminen (3op): Opettaja Tuulia Litmanen, tuulia.litmanen@xamk.fi
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus (2 op): Opettaja Päivi Lifflander, paivi.lifflander(at)xamk.fi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi aloittavan sairaanhoitajaopiskelijan osaamistavoitteiden mukainen taso 3.
Arvioidaan numeraalisesti asteikolla 1-5.
Ilmoittautumisaika
08.11.2021 - 21.11.2021
Ajoitus
10.01.2022 - 18.02.2022
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
Opettaja
- Sari Engelhardt
- Johanna Koskenniemi
Vastuuopettaja
Sari Engelhardt
Ryhmät
-
SHKT21SM2Sairaanhoitaja, monimuoto
Tavoitteet
Terveyden edistäminen
Osaat soveltaa terveyden edistämisen teorioita ja näyttöön perustuvia menetelmiä yksilöiden ja yhteisöjen hoitotyössä.
Osaat arvioida yksilöiden ja ryhmien terveyden edistämisen tarpeita.
Osaat kohdentaa varhaista tukea sitä tarvitseville.
Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.
Osaat suunnitella ja toteuttaa moniammatillisessa yhteistyössä asiakaslähtöisesti terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita yksilöille ja ryhmille.
Tunnistat olemassa olevia ja uusia terveysuhkia sekä osaat tuoda ne osaksi asiakkaiden/potilaiden terveyden edistämistä.
Ravitsemus
Osaat soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Osaat integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.
Sisältö
Terveyden edistäminen
Miten terveys ja sairaus määritellään?
Mitkä ovat terveyden edistämisen periaatteet?
Mikä merkitys on terveyden edistämisellä kansanterveydelle? (sisältää prevention)
Miten terveyttä edistetään kuntien eri toimialoilla?
Mitä tarkoittaa terveyden edistämisen normi-, resurssi- ja informaatio-ohjaus?
Miten terveyden edistämisen eettiset periaatteet ohjaavat sosiaali- ja terveysalan suunnittelua?
Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?
Mikä yhteys on elintavoilla terveyteen?
Miten terveyteen liittyvää riskikäyttäytymistä tunnistetaan varhain ja ehkäistään?
Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa ja tekoälyä?
Minkälaisia rekisteri- ja tilastotietoja voit hyödyntää terveyden edistämisessä?
Miten edistät yhteisön terveyttä?
Miten seuraat ja arvioit terveyden edistämistä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa terveyden edistämisessä?
Ravitsemus
Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?
Opiskelumateriaali
Yleisen terveyden edistämisen (3 op) sekä
Ravitsemus ja ravitsemusohjauksen (2 op) materiaalit ovat Learnissa.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Yleisen terveyden edistämisen (3 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalien ja tehtävien avulla verkossa.
Ravitsemus ja ravitsemusohjauksen (2 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalinen avulla. Suoritustapoihin kuuluu verkkotentti ja tehtäviä.
Voit hakea osaamisen tunnistamista ja tunnustamista opintojakson vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa suoritat ne osa-alueet, joita ei ole hyväksytty. Suorituksista sovitaan opintojakson vastuuopettajan kanssa.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei sisälly.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Yleisen terveyden edistämisen osuuden numeerisesti arvioitava tehtävä palautetaan annetun määräajan puitteissa.
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus -osuudessa on verkkotentti ja tehtäviä opintojakson aikana.
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan on mahdollista suunnitella työskentelynsä niin, että kuormitus (5 x 27 = 135h opiskelijan työtä) jakautuu tasaisesti.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson aloitukseen liittyvän informaation opintojaksolle ilmoittautuneet opiskelijat saavat sähköpostilla ennen opintojakson alkamista.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Yleisen terveyden edistämisen osuus (3 op):
- oppimistehtävien suorittaminen opintojakson aikana; myöhästyneitä tehtäviä ei oteta vastaan
- numeerisesti arvioitavan tehtävän suorittaminen määräpäivään mennessä - tehtävän arviointikriteerit annetaan tehtävän yhteydessä
Ravitsemus- ja ravitsemusohjauksen osuus (2 op):
-oppimistehtävien suorittaminen määräaikaan mennessä, arviointi hyväksytty, täydennettävää, hylätty ja osassa numeerinen arviointi. Tehtävien arviointikriteerit annetaan tehtävän yhteydessä.
- verkkotentti arvioidaan numeraalisesti 1-5 hyväksytyn suorituksen osalta ja kaksi uusintaverkkomahdollisuutta. Hyväksyttyyn suoritukseen 50 % oikein.
Ilmoittautumisaika
08.11.2021 - 21.11.2021
Ajoitus
10.01.2022 - 22.04.2022
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 50
Koulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
Opettaja
- Johanna Koskenniemi
- Sari Engelhardt
Vastuuopettaja
Sari Engelhardt
Ryhmät
-
SHKT21SMSairaanhoitaja, monimuoto
Tavoitteet
Terveyden edistäminen
Osaat soveltaa terveyden edistämisen teorioita ja näyttöön perustuvia menetelmiä yksilöiden ja yhteisöjen hoitotyössä.
Osaat arvioida yksilöiden ja ryhmien terveyden edistämisen tarpeita.
Osaat kohdentaa varhaista tukea sitä tarvitseville.
Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.
Osaat suunnitella ja toteuttaa moniammatillisessa yhteistyössä asiakaslähtöisesti terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita yksilöille ja ryhmille.
Tunnistat olemassa olevia ja uusia terveysuhkia sekä osaat tuoda ne osaksi asiakkaiden/potilaiden terveyden edistämistä.
Ravitsemus
Osaat soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Osaat integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.
Sisältö
Terveyden edistäminen
Miten terveys ja sairaus määritellään?
Mitkä ovat terveyden edistämisen periaatteet?
Mikä merkitys on terveyden edistämisellä kansanterveydelle? (sisältää prevention)
Miten terveyttä edistetään kuntien eri toimialoilla?
Mitä tarkoittaa terveyden edistämisen normi-, resurssi- ja informaatio-ohjaus?
Miten terveyden edistämisen eettiset periaatteet ohjaavat sosiaali- ja terveysalan suunnittelua?
Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?
Mikä yhteys on elintavoilla terveyteen?
Miten terveyteen liittyvää riskikäyttäytymistä tunnistetaan varhain ja ehkäistään?
Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa ja tekoälyä?
Minkälaisia rekisteri- ja tilastotietoja voit hyödyntää terveyden edistämisessä?
Miten edistät yhteisön terveyttä?
Miten seuraat ja arvioit terveyden edistämistä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa terveyden edistämisessä?
Ravitsemus
Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?
Opiskelumateriaali
Yleisen terveyden edistämisen (3 op) sekä
Ravitsemus ja ravitsemusohjauksen (2 op) materiaalit ovat Learnissa.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Yleisen terveyden edistämisen (3 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalien ja tehtävien avulla verkossa.
Ravitsemus ja ravitsemusohjauksen (2 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalinen avulla. Suoritustapoihin kuuluu verkkotentti ja tehtäviä.
Voit hakea osaamisen tunnistamista ja tunnustamista opintojakson vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa suoritat ne osa-alueet, joita ei ole hyväksytty. Suorituksista sovitaan opintojakson vastuuopettajan kanssa.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei sisälly.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Yleisen terveyden edistämisen osuuden numeerisesti arvioitava tehtävä palautetaan annetun määräajan puitteissa.
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus -osuudessa on verkkotentti ja tehtäviä opintojakson aikana.
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan on mahdollista suunnitella työskentelynsä niin, että kuormitus (5 x 27 = 135h opiskelijan työtä) jakautuu tasaisesti.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson aloitukseen liittyvän informaation opintojaksolle ilmoittautuneet opiskelijat saavat sähköpostilla ennen opintojakson alkamista.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Yleisen terveyden edistämisen osuus (3 op):
- oppimistehtävien suorittaminen opintojakson aikana; myöhästyneitä tehtäviä ei oteta vastaan
- numeerisesti arvioitavan tehtävän suorittaminen määräpäivään mennessä - tehtävän arviointikriteerit annetaan tehtävän yhteydessä
Ravitsemus- ja ravitsemusohjauksen osuus (2 op):
-oppimistehtävien suorittaminen määräaikaan mennessä, arviointi hyväksytty, täydennettävää, hylätty ja osassa numeerinen arviointi. Tehtävien arviointikriteerit annetaan tehtävän yhteydessä.
- verkkotentti arvioidaan numeraalisesti 1-5 hyväksytyn suorituksen osalta ja kaksi uusintaverkkomahdollisuutta. Hyväksyttyyn suoritukseen 50 % oikein.
Ilmoittautumisaika
08.11.2021 - 21.11.2021
Ajoitus
10.01.2022 - 27.05.2022
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 50
Koulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
Opettaja
- Johanna Koskenniemi
- Sari Engelhardt
Vastuuopettaja
Sari Engelhardt
Ryhmät
-
EHKT21SMEnsihoitaja, monimuoto
Tavoitteet
Terveyden edistäminen
Osaat soveltaa terveyden edistämisen teorioita ja näyttöön perustuvia menetelmiä yksilöiden ja yhteisöjen hoitotyössä.
Osaat arvioida yksilöiden ja ryhmien terveyden edistämisen tarpeita.
Osaat kohdentaa varhaista tukea sitä tarvitseville.
Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.
Osaat suunnitella ja toteuttaa moniammatillisessa yhteistyössä asiakaslähtöisesti terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita yksilöille ja ryhmille.
Tunnistat olemassa olevia ja uusia terveysuhkia sekä osaat tuoda ne osaksi asiakkaiden/potilaiden terveyden edistämistä.
Ravitsemus
Osaat soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Osaat integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.
Sisältö
Terveyden edistäminen
Miten terveys ja sairaus määritellään?
Mitkä ovat terveyden edistämisen periaatteet?
Mikä merkitys on terveyden edistämisellä kansanterveydelle? (sisältää prevention)
Miten terveyttä edistetään kuntien eri toimialoilla?
Mitä tarkoittaa terveyden edistämisen normi-, resurssi- ja informaatio-ohjaus?
Miten terveyden edistämisen eettiset periaatteet ohjaavat sosiaali- ja terveysalan suunnittelua?
Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?
Mikä yhteys on elintavoilla terveyteen?
Miten terveyteen liittyvää riskikäyttäytymistä tunnistetaan varhain ja ehkäistään?
Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa ja tekoälyä?
Minkälaisia rekisteri- ja tilastotietoja voit hyödyntää terveyden edistämisessä?
Miten edistät yhteisön terveyttä?
Miten seuraat ja arvioit terveyden edistämistä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa terveyden edistämisessä?
Ravitsemus
Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?
Opiskelumateriaali
Yleisen terveyden edistämisen (3 op) sekä
Ravitsemus ja ravitsemusohjauksen (2 op) materiaalit ovat Learnissa.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Yleisen terveyden edistämisen (3 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalien ja tehtävien avulla verkossa.
Ravitsemus ja ravitsemusohjauksen (2 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalinen avulla. Suoritustapoihin kuuluu verkkotentti ja tehtäviä.
Voit hakea osaamisen tunnistamista ja tunnustamista opintojakson vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa suoritat ne osa-alueet, joita ei ole hyväksytty. Suorituksista sovitaan opintojakson vastuuopettajan kanssa.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei sisälly.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Yleisen terveyden edistämisen osuuden numeerisesti arvioitava tehtävä palautetaan annetun määräajan puitteissa.
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus -osuudessa on verkkotentti ja tehtäviä opintojakson aikana.
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan on mahdollista suunnitella työskentelynsä niin, että kuormitus (5 x 27 = 135h opiskelijan työtä) jakautuu tasaisesti.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson aloitukseen liittyvän informaation opintojaksolle ilmoittautuneet opiskelijat saavat sähköpostilla ennen opintojakson alkamista.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Yleisen terveyden edistämisen osuus (3 op):
- yksilötehtävien suorittaminen annettujen määräaikojen puitteissa
- numeerisesti arvioitavan ryhmätehtävän suorittaminen määräpäivään mennessä - tehtävän arviointikriteerit annetaan tehtävän yhteydessä
Ravitsemus- ja ravitsemusohjauksen osuus (2 op):
-oppimistehtävien suorittaminen määräaikaan mennessä, arviointi hyväksytty, täydennettävää, hylätty ja osassa numeerinen arviointi. Tehtävien arviointikriteerit annetaan tehtävän yhteydessä.
- verkkotentti arvioidaan numeraalisesti 1-5 hyväksytyn suorituksen osalta ja kaksi uusintaverkkomahdollisuutta. Hyväksyttyyn suoritukseen 50 % oikein.