Siirry suoraan sisältöön

Merenkulun koulutus, laivatekniikka

Tutkinto:
Merenkulun ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (AMK)

Laajuus:
270 op

Koulutuksen sisältö

Koulutuksen laajuus on 270 opintopistettä (op)

Merenkulun insinööriopintojen rakenne:
• perusopinnot 36 op
• ammattiopinnot 106 op
• vapaasti valittavat opinnot 5 op
• ohjattu harjoittelu 108 op
• opinnäytetyö 15 op

Merenkulun insinöörikoulutus jakautuu kolmeen eri tasoon: support-, operational- ja management-tasoihin. Support-tasolla saat valmiudet toimia aluksen käytännön tehtävissä miehistötasolla. Operational-tason koulutus valmistaa sinut työskentelemään alemmissa päällystötehtävissä, ja Management-tason suoritettuasi sinulla on teoreettiset valmiudet toimia kansainvälisen liikenteen ylimmissä päällystötehtävissä.

Laajat kieliopinnot ja hyvät kommunikaatiotaidot ovat tärkeä osa koulutusta: kansainvälinen kanssakäyminen eri yhteyksissä kuuluu alan arkipäivään. Hyvää kielitaitoa, erityisesti hyvää englannin kielen taitoa edellyttävät monet merenkulkuun liittyvät asiat muun muassa
• säädökset
• tekniset asiakirjat
• käyttö- ja huolto-ohjekirjat.

Ensimmäisenä vuotena suoritat perustason turvallisuuskoulutuksen ja miehistötason opinnot saadaksesi valmiudet ohjattuun laivaharjoitteluun. Toisen ja osittain kolmannen vuoden aikana suoritat vahtikonemestarin pätevyyteen oikeuttavat teoreettiset opinnot. Osa kolmannesta vuodesta ja viimeinen vuosi koostuvat pääosin merenkulun johtamistason opinnoista sekä opinnäytetyöstä.

Lisäksi tutkinnon ylittävinä opintoina suoritettavat maavoimalaitosten käytönvalvojan opinnot mahdollistavat toimimisen maavoimalaitoksissa. Merenkulun insinöörin opinnot kestävät yhteensä 4,5 vuotta.

Koulutukseen hyväksyttävän on osoitettava todistus terveydentilastaan.

Opintojen tavoite

Merenkulun opinnoissa tutustut laivan koneistoihin ja järjestelmiin sekä kone-, sähkö- ja automaatiotekniikkaan. Teoriaopintoja sovellat käytäntöön simulaatioharjoituksissa sekä koulualuksella ja kauppalaivoilla suoritettavissa tehtävissä. Harjoittelut sinulla on mahdollisuus suorittaa kansainvälisillä merireiteillä. Voit myös hankkia maavoimalaitospätevyyden valitsemalla opintoja energiatekniikan koulutuksesta tai laajentaa osaamistasi muilla tekniikan, merenkulun ja logistiikan opinnoilla.
Teoriaosaamistasi täydentävät tiedot aluksen huolto- ja kunnossapitomenetelmistä, laivan rakenteista sekä merimiestaidot, joihin sisältyvät laajat ensiapu-, turvallisuus- ja hätätilannevalmiudet.

Tärkeä osa merenkulun insinööritutkintoa ovat laajat kieliopinnot ja hyvät kommunikaatiotaidot, sillä kansainvälinen kanssakäyminen eri yhteyksissä kuuluu alan arkipäivään. Merenkulkijana hyvää kielitaitoa, erityisesti englannin kielen taitoa, edellyttävät monet merenkulkuun liittyvät säädökset, tekniset asiakirjat sekä käyttö- ja huolto-ohjekirjat.

Xamkissa merenkulun koulutuksen vahvuuksia ovat turvallisuuteen ja alusten käyttötekniikkaan liittyvä osaaminen sekä uraauurtava meriympäristönsuojelun asiantuntemus.

TKI ja työelämäyhteistyö

Xamkissa kehität asiantuntijuuttasi aidoissa työelämäyhteyksissä. Työelämän oppimisprojektit tehdään yhteistyössä opiskelijoiden, työelämän edustajien ja opettajien kanssa.

Opintojesi aikana voit olla mukana useissa työelämäläheisissä projekteissa, monesti myös usealle eri organisaatiolle. Opittavat tiedot, taidot ja asenteet kasvattavat osaamista, ja saat ensiarvoisen tärkeitä kontakteja ja yhteyksiä työelämään. Elinkeinoelämään tutustumisen lisäksi tiivis yhteistyö luo sinulle kontakteja alueen yrityksiin ja muihin sidosryhmiin jo opintojesi aikana.

Alueellista ja valtakunnallista yhteistyötä

Xamkin merenkulun yksikkö on merenkulkuun ja kuljetusosaamiseen ja alusten käyttötekniikkaan erikoistunut, koko maata palveleva yksikkö. Opetus toteutetaan kansainvälisessä toimintaympäristössä, osittain yhteistyössä alueen ja alan tutkimus- ja kehitysyhteisöjen, oppilaitosten sekä elinkeinoelämän kanssa. Opetusta järjestetään muun muassa yhteistyössä Kotka Maritime Centren kanssa.

Näyttöön perustuvaa toimintaa

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeissa (TKI) pääset mukaan monialaiseen yhteistyöhön alueen toimijoiden, korkeakoulun henkilöstön ja eri opiskelijatiimien kanssa. TKI:n ja opetuksen yhteistyö antaa sinulle kokemuksia käyttäjälähtöisistä kehittämistehtävistä, jotka kytkeytyvät alueellisiin, kansallisiin tai eurooppalaisiin yhteistyöverkostoihin.

Opintojen toteutus ja joustavat oppimisväylät

Merenkulun insinöörin opinnot toteutetaan päiväopintoina, ja ne sisältävät teoriaopintoja, käytännön harjoituksia ja simulaattorissa suoritettavia harjoituksia. Tämän lisäksi opinnot sisältävät paljon käytännön harjoittelua laivalla ja mahdollisesti maaorganisaatioissa. Saat opiskeltaviin asioihin perusteet teoriaopintojen aikana. Pääset toteuttamaan ja harjoittelemaan perusteiden hallintaa koululaivalla, simulaattoriympäristössä ja harjoittelujaksoilla kauppa-aluksilla.

Opetus tarjotaan pääasiassa Xamkin Kotkan kampuksella. Opinnot sisältävät useita pitkiä harjoittelujaksoja kauppa-aluksilla. Yhteensä tutkinto sisältää harjoittelua 360 päivää, josta korkeintaan puolet voi olla maapuolella tehtyä harjoittelua.

Opintojen ohjaus

Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Opiskelusi tukena ovat opiskelijavastaavat ja opiskelijatutorit, jotka ohjaavat muun muassa opiskeluympäristöjä ja opiskelukäytäntöjä koskevissa asioissa. Käytettävissäsi kampuksilla on myös opiskelijapalveluneuvojan, opiskelijakuraattorin, opintopsykologin ja opiskeluterveydenhuollon palvelut. Lue lisää opiskelijan hyvinvoinnista.

BYOD – Bring Your Own Device

Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden (esim. kannettavien tietokoneiden) käyttöä. Lisätietoja löydät Xamkin verkkosivulta.

Uramahdollisuudet

Merenkulkuala tarjoaa kiinnostavia ja monipuolisia tehtäviä sekä mahdollisuuden kansainväliselle uralle osaavassa ja taitavassa laivayhteisössä. Koulutuksessa saat valmiudet konepäällystön johtotehtäviin eli vahtikonemestarin, konemestarin ja ylikonemestarin toimiin rajoittamattomassa liikenteessä. Insinööriksi valmistuttuasi voit sijoittua maailman meriliikenteeseen eri alustyypeille esimerkiksi rahti- ja säiliöaluksille sekä matkustajalaivoille ja -autolautoille.

Maaorganisaatioissa, kuten varustamoissa ja telakoilla, on muun muassa projektipäälliköiden, konetarkastajien sekä teknillisten johtajien tehtäviä.
Maavoimalaitospätevyyden hankkiessasi voit sijoittua myös voimalaitosten käyttötehtäviin.

Tehtävänimikkeitä voivat olla
• tekninen johtaja
• konetarkastaja
• projektipäällikkö (muu tekninen ala)
• konepäällikkö
• konemestari (laiva)
• ylikonemestari.

Pätevyys
Koulutus tähtää merenkulun insinööritutkintoon ja koulutuksen aikana hankittavaan vahtikonemestarin pätevyyskirjaan.

Koulutus täyttää kansainvälisen STCW-sopimuksen (Standards of Training, Certification, and Watchkeeping) vaatimukset. Pätevyystodistuksen saamisen edellytyksenä ovat STCW:n mukaiset hyväksytyt ammattikorkeakoulutasoiset opinnot ja ohjattu harjoittelu. Merenkulun koulutuksella on yleissopimuksen mukainen laatujärjestelmä.
Valtioneuvoston asetuksen mukaisesti vahtikonemestarinkirjan saamisen edellytyksenä on muun muassa vähintään 18 vuoden ikä, säännösten mukainen koulutus ja siihen liittyvä työharjoittelu.

Koulutuksen oppimisympäristöt

Perinteisen luokkatilaopetuksen lisäksi merenkulun insinöörin koulutuksessa hyödynnetään tehokkaasti erilaisia oppimisympäristöjä. Käytännön harjoituksia tehdään esimerkiksi simulaattorikeskuksella konehuonesimulaattoreita hyödyntäen sekä kone- ja sähkölaboratorioissa. Monipuolisissa konehuonesimulaattoreissa pääset tutustumaan uusimpiin moottori- ja valvontateknologioihin sekä harjoittelemaan turvallista toimintaa ja johtamista poikkeavissa olosuhteissa. Kone- ja sähkölaboratorioissa harjoittelet huolto- ja kunnossapitotöitä oikeilla laitteilla ja järjestelmillä.

Tämän lisäksi opinnot sisältävät käytännönläheisiä harjoituksia. Esimerkiksi henkilökohtaista pelastautumista, pelastusveneiden käyttöä ja hätätilanteissa toimimista harjoitellaan näihin erikseen suunnitelluissa simulaatiotiloissa. Palontorjuntaa, savusukellusta ja sammutusryhmän johtamista harjoitellaan aitoja tilanteita simuloiden.
Opintoihin kuuluvat ohjatut harjoittelut aloitetaan jo ensimmäisenä vuonna koululaiva Katarinalla. Koululaivan autenttisessa oppimisympäristössä ja harjoitustilanteissa luodaan vahva perusosaaminen harjoitteluun erilaisilla kauppa-aluksilla maailmanlaajuisessa meriliikenteessä.

Merenkulun koulutus, laivatekniikka, päivätoteutus
Tunnus
(MIKT24SP)
Merenkulun koulutus, laivatekniikka, päivätoteutus
Tunnus
(MIKT23SP)

Merenkulun koulutus, laivatekniikka, päivätoteutus
Tunnus
(MIKT24KA)
Merenkulun koulutus, laivatekniikka, päivätoteutus
Tunnus
(MIKT22SP)

Merenkulun koulutus, laivatekniikka, päivätoteutus
Tunnus
(MIKT23KA)
Merenkulun koulutus, laivatekniikka, päivätoteutus
Tunnus
(MIKT21SP)

Merenkulun koulutus, laivatekniikka, päivätoteutus
Tunnus
(MIKT22KA)
Merenkulun koulutus, laivatekniikka, päivätoteutus
Tunnus
(MIKT20SP)
Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

29.01.2024 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 40

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Anne Gango
  • Jussi Sopanen
Vastuuopettaja

Anne Gango

Ryhmät
  • MIKT23SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Fysiikka: Opiskelija ymmärtää opintojakson sisältönä olevien osa-alueiden fysiikan teorian merkityksen käytännön sovelluksissa ja osaamuodostaa ja ratkaista niihin liittyvät keskeisimmät suureyhtälötsoveltaa saamiaan tietoja ammattiaineiden opinnoissa ja työelämässäkäyttää saamiaan tietoja alansa kehityksen seuraamiseen ja uusien sovellusten kehittämiseen

Kemia: Hallitset kemian perusteet ja osaat soveltaa ja syventää kemian tietoja myöhemmissä opinnoissasi ja työelämässä.

Sisältö

Fysiikka: Pistemäisen kappaleen kinematiikka ja dynamiikka, työ, teho ja energia, jäykän kappaleen pyörimisliike ja pyörimisliikkeen dynamiikka, gravitaatio.

Kemia: Aineen rakenne, jaksollinen järjestelmä, kemiallinen sitoutuminen, ainemäärä, kemiallinen reaktio, reaktioyhtälöt, aineen olomuotojen kemia, kaasulait, seokset, protolyysireaktiot, pH. Soveltuvin osin orgaaninen kemia.

Opiskelumateriaali

Kemia: Learnissa oleva materiaali.
Fysiikka: Kari Suvanto: Tekniikan fysiikka 1. Edita, luvut 1 - 9 soveltuvin osin. Learnin materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Kurssin osissa erilliset välikokeet, niiden ajankohdat ilmoitetaan Learn-alustalla.

Toteutuksen osien kuvaus

Fysiikka 2,5 op
Kemia 2,5 op

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kemia: Hyväksytysti suoritettu välikoe.
Fysiikka: Hyväksytysti suoritettu välikoe.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 02.06.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 40

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Antti Laakso
Vastuuopettaja

Antti Laakso

Ryhmät
  • MIKT22SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus
  • MIKT23KA
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Ammattialaan liittyvien tekniikan sovellusten teoreettisen perustan ymmärtäminen. Opiskelija saa valmiuksia täydentää ja soveltaa fysiikan tietojaan niin, että hän pystyy hyödyntämään niitä ammattialan opinnoissa ja myöhemmin työelämässä.

Sähkötekniikka:
Tieto, ymmärrys ja taito
- sähköiset ja magneettiset perusilmiöt
- sähkö- ja magneettikenttien sekä virtapiirien syntyminen
- sähkö- ja magneettikenttien käyttö koneiden ja laitteiden toiminnassa

Sisältö

Fysiikka
- nesteiden ja kaasujen mekaniikka
- lämpötila ja lämpölaajeneminen
- ilman kosteus
- lämpöenergia
- lämmön siirtyminen
- mekaanisen värähtelyn ja aaltoliikkeen perusteet
- äänioppi

Sähkötekniikan perusteet
- sähkö- ja magneettikenttien syntyminen
- virtapiirit ja sähköiset komponentit
- materiaalien sähköiset ja magneettiset ominaisuudet
- sähkömagneettinen induktio

Opiskelumateriaali

Kari Suvanto: Tekniikan fysiikka 1, Luvut 11 - 15. Edita.
Kari Suvanto, Kari Laajalehto: Tekniikan fysiikka 2, Luvut 1 - 7 ja 9. Edita
Learnissa jaettava materiaali
Luentokalvot, -muistiinpanot ja laskuharjoitukset.

Yksilölliset oppimisväylät

Tentti.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Kurssilla hyväksyttävästi suoritettavat laskuharjoitukset ja välikokeet tai tentti.

Kansainvälinen yhteistyö

Kurssiin ei sisälly kansainvälistä yhteistyötä.

Opiskelijan työmäärä

5 op

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti suoritetut laskuharjoitukset ja välikokeet tai tentti.

Esitietovaatimukset

Fysiikan ja kemian perusteet / fysiikan osa

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 25.02.2024

Opintopistemäärä

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 40

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Arto Harmonen
Vastuuopettaja

Arto Harmonen

Ryhmät
  • MIKT22SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Tieto, ymmärrys ja taito:
- tulipalon torjumisesta, kontrolloinnista ja sammutuksesta laivalla
- toimimisesta pelastautumistilanteissa sekä pelastusveneiden ja -lauttojen ja muiden pelastusvälineiden käytöstä
- järjestää harjoituksia
- toimia oikein ja välittömästi erilaisissa onnettomuustilanteissa sekä suorittaa välitön vahinkoarvio ja valvonta
- menettelytavoista henkilöiden pelastamiseksi merestä ja avustettaessa hädässä olevaa alusta

Sisältö

- turvallisuusjohtamisen perusteet
- riskiarvioinnin perusteet
- alusten turvallisuusohjeet ja -kaaviot
- toimenpiteet erilaisissa vahinkotapauksissa
- palontorjunta, paloharjoitukset, paloluokat, palokalusto, pelastautuminen ja siihen liittyvät harjoitukset
- pelastusvälineet
- SOLAS III-luku
- matkustajien hallinta hätätilanteessa
- meripelastuksen perusteet (IAMSAR)
- IMO-merkit

Opiskelumateriaali

Learn materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistuminen lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen
Hyväksytysti suoritetut kirjalliset harjoitustyöt
Hyväksytysti suoritetut muut harjoitukset ja palokoulutus
Hyväksytysti suoritettu tentti

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei saatavilla

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei Saatavilla

TKI ja työelämäyhteistyö

Kurssi saattaa sisältää ohjaustunteja, joita voidaan mahdollisesti käyttää työelämäprojekteihin tai -vierailuihin.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aktiivinen osallistuminen ja hyväksytysti suoritetut harjoitukset ja tehtävät.

Esitietovaatimukset

- Pelastautuminen (A-VI/1-1)
- Palontorjunta (A-VI/1-2)
- Pelastusvene- ja lauttakoulutus (A-VI/2-1)

Ilmoittautumisaika

08.01.2024 - 14.01.2024

Ajoitus

01.02.2024 - 28.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 40

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, merikapteeni
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Lassi Salminen
Vastuuopettaja

Lassi Salminen

Ryhmät
  • MIKT24KA
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus
  • MKKT24KA
    Merikapteeni, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat käyttää erilaisia yhtälöitä ja yhtälöryhmiä ongelmanratkaisun välineenä.
Tunnet yleisimmät reaalifunktiot ja niiden perusominaisuudet.
Tunnet logaritmien ja eksponentti funktioiden perusominaisuudet ja eksponentiaalisen kasvun luonteen.
Osaat soveltaa geometrian laskentamenetelmiä koulutusalaasi liittyvien ongelmien ratkaisemiseen.
Tunnet vektoreiden keskeiset ominaisuudet ja niiden soveltamismahdollisuudet.
Käytät matematiikan apuvälineitä tarkoituksenmukaisesti.
Ymmärrät ja osaat ratkaista oman koulutusalasi matemaattisia sovelluksia.

Sisältö

Miten eri asioiden välisiä riippuvuussuhteita tutkitaan, mallinnetaan ja havainnollistetaan?
Miten voit soveltaa erilaisten yhtälöiden ja yhtälöryhmien ratkaisutaitojasi käytännön ongelmiin?
Miten käsittelet eksponentiaalisen kasvun ja vähenemisen ongelmia?
Miten käytät geometriaa ja vektorilaskentaa oman koulutusalaasi liittyvissä tehtävissä?
Millaisia matematiikan apuvälineitä on olemassa ja miten niitä käytetään?
Miten ratkaiset oman koulutusalasi matemaattisia ongelmia?

Opiskelumateriaali

Tuomenlehto-Holmlund-Huuskonen-Makkonen-Surakka: Insinöörin matematiikka, 1.-3. painos tai uudempi. Edita 2015.

Lisäksi Learn-alustalta löytyvät tehtävät ja AC-nauhoitteet.

Yksilölliset oppimisväylät

Kolmion ratkaiseminen - suorakulmainen ja vinokulmainen kolmio, esimerkiksi kahden aluksen välisen etäisyyden laskeminen rannan kiintopisteestä mitattujen etäisyys- ja kulmatietojen pohjalta.
Vektorilaskentaa, esimerkiksi laivan liike merivirrassa.
Reaaliluvut, lausekkeen käsittely ja yhtälöt. Nämä ovat matematiikan opiskelun tukipilareita.
Yhtälöryhmän ratkaiseminen, esimerkiksi risteilyn etappien pituuksien määrittely reitin kokonaispituuden ja matkan keston avulla.
Eksponentti- ja logaritmioppi. Esimerkiksi lämpötilan lasku kappaleen jäähtyessä, korkoa korolle -ongelmasta syntyvä eksponenttiyhtälö, valon intensiteetti veden syvyyden funktiona.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakson toteutukseen ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.

Opiskelijan työmäärä

Oppitunnit 60 h.
Kotitehtävät 30 h.
Learn-materiaaliin perehtyminen (mm. AC-nauhoitteet) 20 h.
Kokeet ja niihin valmistautuminen 20 h.

Arviointiasteikko

1-5

Esitietovaatimukset

"Tekniikan alan matematiikan tehovalmennus" -kurssi tai vastaava osaaminen.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

29.01.2024 - 19.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 40

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Katja Helve
Vastuuopettaja

Katja Helve

Ryhmät
  • MIKT23SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat käyttää erilaisia yhtälöitä ja yhtälöryhmiä ongelmanratkaisun välineenä.
Tunnet yleisimmät reaalifunktiot ja niiden perusominaisuudet.
Tunnet logaritmien ja eksponentti funktioiden perusominaisuudet ja eksponentiaalisen kasvun luonteen.
Osaat soveltaa geometrian laskentamenetelmiä koulutusalaasi liittyvien ongelmien ratkaisemiseen.
Tunnet vektoreiden keskeiset ominaisuudet ja niiden soveltamismahdollisuudet.
Käytät matematiikan apuvälineitä tarkoituksenmukaisesti.
Ymmärrät ja osaat ratkaista oman koulutusalasi matemaattisia sovelluksia.

Sisältö

Miten eri asioiden välisiä riippuvuussuhteita tutkitaan, mallinnetaan ja havainnollistetaan?
Miten voit soveltaa erilaisten yhtälöiden ja yhtälöryhmien ratkaisutaitojasi käytännön ongelmiin?
Miten käsittelet eksponentiaalisen kasvun ja vähenemisen ongelmia?
Miten käytät geometriaa ja vektorilaskentaa oman koulutusalaasi liittyvissä tehtävissä?
Millaisia matematiikan apuvälineitä on olemassa ja miten niitä käytetään?
Miten ratkaiset oman koulutusalasi matemaattisia ongelmia?

Opiskelumateriaali

Learn-alustalla ilmoitettu oppimateriaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Kurssin toteutustavat ja arviointi ilmoitetaan Learn-alustalla.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioinnin perusteet ilmoitetaan yksityiskohtaisesti Learn-alustalla.

Esitietovaatimukset

"Tekniikan alan matematiikan tehovalmennus" -kurssi tai vastaava osaaminen.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 22.10.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 40

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Lassi Salminen
Ryhmät
  • MIKT22SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Tunnet funktioiden perusominaisuudet ja osaat laskea raja-arvoja. Käytät differentiaali- ja integraalilaskentaa ongelmanratkaisun välineenä.
Osaat muodostaa matemaattisia malleja joistakin oman alasi tekniikan ilmiöistä.
Osaat soveltaa matematiikkaa omalla koulutusalallasi.

Sisältö

Mitä tarkoittavat funktion raja-arvo, derivointi ja integrointi? Mitä ovat funktion määrittely- ja arvojoukot? Miten analysoit funktion kulkua?
Miten voit käyttää differentiaali- ja integraalilaskentaa hyödyksi tekniikan ilmiöissä?
Miten ratkaiset oman koulutusalasi matemaattisia ongelmia?

Opiskelumateriaali

Tuomenlehto-Holmlund-Huuskonen-Makkonen-Surakka: Insinöörin matematiikka, 1.-3. painos tai uudempi. Edita 2015.

Lisäksi Learn-alustalta löytyvä tekstimateriaali, tehtävät ja AC-nauhoitteet.

Yksilölliset oppimisväylät

Funktio-opin ja raja-arvolaskennan perusteet. Tämä antaa pohjan differentiaalilaskennan opiskelulle.
Derivaatta: Tangentin yhtälö, funktioiden kuvaajien hahmottaminen derivaatan nollakohtien ja kulkukaavion avulla, optimointiongelmien ratkaiseminen. Esimerkiksi näkökentän rajaviiva funktion tangenttisuorana, tuotto- ja kustannusoptimin löytäminen, rakenteiden mittasuhteiden optimointi derivaatan avulla.
Integrointi: Kaarevamuotoisten alueiden/kappaleiden pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen. Painopisteen määrittäminen. Matkan, nopeuden ja kiihtyvyyden väliset riippuvuudet.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakson toteutukseen ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.

Opiskelijan työmäärä

Oppitunnit 60 h.
Kotitehtävät 30 h.
Learn-materiaaliin perehtyminen (mm. AC-nauhoitteet) 20 h.
Kokeet ja niihin valmistautuminen 20 h.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Välikokeet ja kotitehtävät.

Esitietovaatimukset

Edellytetään kurssin ”Insinöörin matematiikka 1” suorittamista tai vastaavaa osaamista.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

09.10.2023 - 18.12.2023

Opintopistemäärä

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

12 - 40

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Mikko Koho
Vastuuopettaja

Mikko Koho

Ryhmät
  • MIKT23SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Opiskelija osaa toimia oman alansa viestintätilanteissa englannin kielellä vakuuttavasti ja tilanteen huomioon ottaen, myös ennakoimattomissa tilanteissa. Hän tuntee oman alansa englanninkielistä käsitteistöä ja pystyy hyödyntämään kielitaitoaan asiantuntijatehtävissä. Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B2 vastaava osaaminen myös työtehtäviin liittyvissä tilanteissa. Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa arvioida omaa oppimistaan, arvioida englanniksi tapahtuvien viestintätilanteiden onnistumista, käyttää kielellisiä apuneuvoja (esim. verkkosanakirjoja, hakukoneita ja oikolukutoimintoja) tehokkaasti, mukauttaa viestintätyyliään tilanteen, puhekumppanin ja osallistujien kielitaidon mukaan, kertoa eri laivatyyppien rakenteesta ja toiminnasta sekä esittää laivoihin liittyviä teknisiä tietoja alan asianmukaista ja vakiintunutta käsitteistöä käyttäen.

Sisältö

meriliikenteessä olevat alukset ja niiden toiminta
laivan yleisjärjestely
laivan vetoisuus ja koko

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaalin saa opettajalta.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opiskelija osallistuu säännöllisesti oppitunneille ja tekee hänelle osoitetut tehtävät.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Sovitaan tapauskohtaisesti erikseen opiskelijan aloitteesta.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Sovitaan tapauskohtaisesti erikseen opiskelijan aloitteesta.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Uusintatentit sovitaan erikseen 12 kk sisällä opintojakson päättymisestä.

Opiskelijan työmäärä

2 op

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu ensisijaisesti tenttiin.

Esitietovaatimukset

Opintojaksolle osallistumisen edellytyksenä B2-tason kielitaito, jonka voi osoittaa yo-kokeen arvosanalla cum laude (C) tai korkeampi tai hyväksytysti läpäistyllä Xamkin kielitasotestillä. Mikäli opiskelijaa on opintojen alussa kielitaitotestin jälkeen kehotettu osallistumaan englannin tehovalmennukseen, on erittäin suositeltavaa, että tehovalmennus on hyväksytysti suoritettu ennen tämän opintojakson alkua.

Ilmoittautumisaika

08.01.2024 - 14.01.2024

Ajoitus

15.04.2024 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

12 - 40

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Mikko Koho
Ryhmät
  • MIKT24KA
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus
  • MIKT23SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Opiskelija osaa toimia oman alansa viestintätilanteissa englannin kielellä vakuuttavasti ja tilanteen huomioon ottaen, myös ennakoimattomissa tilanteissa. Hän tuntee oman alansa englanninkielistä käsitteistöä ja pystyy hyödyntämään kielitaitoaan asiantuntijatehtävissä. Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B2 vastaava osaaminen myös työtehtäviin liittyvissä tilanteissa. Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa laatia CV:n ja työhakemuksen, sekä kuvailla omaa osaamistaan ja koulutustaan, laatia tyylillisesti asianmukaisia työelämän sähköpostiviestejä, suuntautumisvaihtoehtonsa mukaisesti kuvailla merenkulun alan työtehtäviä ja teknisiä sovelluksia asianmukaista sanastoa käyttäen, pitää ammattimaisen esitelmän oman alansa aihepiiristä ottaen esitelmää laatiessaan ja esittäessään huomioon kansainvälisen yleisön asettamat vaatimukset.

Sisältö

- CV ja työhakemus
- suullinen esitelmä
- erikoistumisalan mukaiset ammatilliset aihealueet

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaalin saa opettajalta.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opiskelija osallistuu säännöllisesti oppitunneille ja tekee hänelle osoitetut tehtävät.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Sovitaan tapauskohtaisesti erikseen opiskelijan aloitteesta.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Sovitaan tapauskohtaisesti erikseen opiskelijan aloitteesta.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Kaikki pakolliset tehtävät täytyy saada valmiiksi ja tentti hyväksytysti tehdyksi 12 kk sisällä opintojakson päättymisestä.

Opiskelijan työmäärä

3 op

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kirjallisen osaamisen arviointi perustuu tenttiin.
Suullisen osaamisen arviointi perustuu ensisijaisesti suulliseen esitelmään, joka valmistellaan ja esitetään itsenäisesti.

Esitietovaatimukset

Opintojaksolle osallistumisen edellytyksenä on hyväksytysti suoritettu opintojakso Merenkulun englanti 1, tai meneillään oleva suoritus opintojaksolle Merenkulun englanti 1.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

15.04.2024 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 40

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Arto Harmonen
Vastuuopettaja

Arto Harmonen

Ryhmät
  • MIKT22SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Tieto, ymmärrys ja taito:
- merenkulun olennaisesta kansallisesta ja kansainvälisestä lainsäädännöstä ja sopimuksista
- tunnistaa soveltuvat IMO-yleissopimukset turvallisuuslähtöisesti

Sisältö

- merenkulun kansallisen ja kansainvälisen sääntelyn perusteet
- IMO, rakenne
- IMO-yleissopimukset; SOLAS, STCW, LL, COLREG sekä muut yleissopimukset; MLC, SAR ja Port State Control

Opiskelumateriaali

Yleissopimukset
Lakitekstit (esim. Finlex) ja internet -lähteet
Learn-aineisto ja linkit

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Kurssi saattaa sisältää ohjaustunteja, joita voidaan mahdollisesti käyttää työelämäprojekteihin tai -vierailuihin.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aktiivinen osallistuminen ja hyväksytysti suoritetut harjoitukset ja tehtävät.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

15.04.2024 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 40

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Arto Harmonen
Vastuuopettaja

Arto Harmonen

Ryhmät
  • MIKT23SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Tieto, ymmärrys ja taito:
- merenkulun olennaisesta kansallisesta ja kansainvälisestä lainsäädännöstä ja sopimuksista
- tunnistaa soveltuvat IMO-yleissopimukset turvallisuuslähtöisesti

Sisältö

- merenkulun kansallisen ja kansainvälisen sääntelyn perusteet
- IMO, rakenne
- IMO-yleissopimukset; SOLAS, STCW, LL, COLREG sekä muut yleissopimukset; MLC, SAR ja Port State Control

Opiskelumateriaali

Yleissopimukset
Lakitekstit (esim. Finlex) ja internet -lähteet
Learn-aineisto ja linkit

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Kurssi saattaa sisältää ohjaustunteja, joita voidaan mahdollisesti käyttää työelämäprojekteihin tai -vierailuihin.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aktiivinen osallistuminen ja hyväksytysti suoritetut harjoitukset ja tehtävät.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 25.02.2024

Opintopistemäärä

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 40

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Arto Harmonen
Vastuuopettaja

Arto Harmonen

Ryhmät
  • MIKT23SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Tieto ja ymmärrys:
- keskeisestä merenkulkijaa koskevasta työlainsäädännöstä
- keskeisestä merenkulkijaa koskevasta työturvallisuuteen liittyvästä lainsäädännöstä
- merimiesammattiin liittyvistä työturvallisuusriskeistä ja turvallisuusvaatimuksista

Sisältö

- merityösopimuslaki
- työsopimus
- työehtosopimukset
- merityöaikalaki
- palkkaturva
- merimiehen verotus ja eläke
- työsuojelulainsäädäntö
- työturvallisuuslaki
- laivatyön turvallisuustekijät
- keskeiset merenkulun organisaatiot

Opiskelumateriaali

Oheislukemisena:

Kröger, T., Siitonen, S. & Steiner, N. 2019. Merenkulun työsuhteet

- Luentomonisteet
- Learn-materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Luennot sekä oppimis- ja harjoitustehtävät.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
n/a

Työhön integroitu oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Täydentyy kurssin aikana

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aktiivinen osallistuminen, hyväksytty tentti, hyväksytyt oppimistehtävät

Esitietovaatimukset

Työsuojelu ja alus sosiaalisena ympäristönä (A-VI/1-4)

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 18.12.2023

Opintopistemäärä

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 40

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Marika Höglund
Vastuuopettaja

Marika Höglund

Ryhmät
  • MIKT23SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat opiskella tavoitteellisesti kehittäen omaa ammatillista kasvuasi ja ammattialan tuntemusta.
Osaat valita itsellesi parhaiten sopivat opiskelutavat ja osaat edetä kohti tutkintotavoitetta.
Osaat edistää työllistymisvalmiuksiasi.

Sisältö

Opiskelijana ammattikorkeakoulussa:
Millainen XAMK on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Millainen on sinun henkilökohtainen ura- ja opiskelusuunnitelma?
Millainen sinä olet oppijana ja miten kehität opiskelutaitojasi?

Opiskelumateriaali

Ilmoitetaan myöhemmin kurssin Learn -alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Kurssiin sisältyvät aloitusviikon pakolliset infot sekä Xamk:n yhteiset Learn -tiedotusalustat.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla ei ole TKI ja työelämäyhteistyötä.

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssiin sisältyy aloittavan opiskelijan pakollinen HOPS -keskustelu.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 18.12.2023

Opintopistemäärä

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 30

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Antti Lanki
Vastuuopettaja

Antti Lanki

Ryhmät
  • MIKT23SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Tieto, ymmärrys ja taito:
- paloriskin minimoimisesta ja valmiudesta toimia oikein tulipalon aiheuttamassa hätätilanteessa
- perustiedot palontorjunnasta ja palon sammutuksesta

Sisältö

- palojen ja räjähdysten teoriaa, palokolmio
- laivan palonsammutusorganisaatio ja hätätilannekaavio
- laivan palonsammutuslaitteiden merkinnät, sijainti, niiden laatu ja hätäpoistumisteiden sijainnit
- palonsyttymistyypit ja – lähteet
- syttyvät materiaalit, palovaarat ja palon leviäminen
- valppauden ja havainnoinnin merkitys
- palonsammutustoimenpiteet laivalla tulipalon syttyessä
- liekin- ja savunilmaisimet sekä automaattiset palonilmaisu- ja hälytysjärjestelmät
- paloluokittelu ja sopivat sammutusmenetelmät eri tilanteisiin
- opintojakso sisältää palonsammutusteorian lisäksi kaksipäiväisen miehistötason palonsammutuskoulutuksen palokoulutuskeskuksessa

Opiskelumateriaali

Learn

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Luennot ja harjoitukset. Sisältää palokoulutuksen Upinniemessä.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
N/A

Työhön integroitu oppimisväylä:
N/A

TKI ja työelämäyhteistyö

N/A

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

100% läsnäolo. Hyväksytty suoritus.

Lisätiedot

Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille. Lisäksi opintojakson suorittamisen edellytyksenä on miehistön palonsammutuskurssin hyväksytty suoritus.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 22.10.2023

Opintopistemäärä

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 30

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Antti Lanki
Vastuuopettaja

Antti Lanki

Ryhmät
  • MIKT23SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Tieto, ymmärrys ja taito:
- erilaisista mahdollisista laivaa kohtaavista hätätilanteista: yhteentörmäys, tulipalo, uppoaminen
- yleisimmistä laivalla kuljetettavista hengenpelastuslaitteista
- pelastusveneen ja -lautan varusteista
- henkilökohtaisten hengenpelastuslaitteiden sijoituksesta
- henkilökohtaista pelastautumista koskevista pääperiaatteista

Sisältö

- Pelastusliivien pukeminen
- pelastautumispuvun pukeminen ja käyttö
- turvallinen hyppääminen korkeudesta veteen
- kumossa olevan pelastuslautan kääntäminen oikein päin pelastusliiveihin puettuna
- uiminen pelastusliiveissä
- pinnalla pysyttely ilman pelastusliivejä
- pelastusveneeseen tai -lauttaan nouseminen laivalla ja vedestä käsin pelastusliiveissä
- perustehtävät pelastusveneessä selviytymisen varmistamiseksi
- ajoankkurin käyttäminen
- pelastusveneen varustuksen käyttö
- hätäpaikanmääritys- ja hätäradiolaitteiden käyttö
- käytännön harjoitukset uima-altaalla, avovedessä ja pelastautumisasemalla

Opiskelumateriaali

Learn

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Luennot ja harjoitukset.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
N/A

Työhön integroitu oppimisväylä:
N/A

TKI ja työelämäyhteistyö

N/A

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

100% läsnäolo. Hyväksytty suoritus.

Lisätiedot

Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 22.10.2023

Opintopistemäärä

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 30

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Opettaja3 Merenkulku
  • Antti Lanki
Vastuuopettaja

Antti Lanki

Ryhmät
  • MIKT23SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Tieto, ymmärrys ja taito:
- pelastusveneiden ja -lauttojen rakenteista ja varusteista ja ominaisuuksista
- pelastusveneiden- ja lauttojen tehokkaasta käytöstä ennen ja jälkeen laivanjätön mukaan luettuna moottori, huolto ja laskulaitteistot myös kovassa merenkäynnissä
- kaikista omaa ja muiden hädässäolijoiden selviytymistä ja havaittavuutta edistävistä menetelmistä ja toimista pelastusveneessä ja –lautassa

Sisältö

- pelastusveneiden ja -lauttojen rakenteet ja varusteet
- pelastusveneiden ja -lauttojen erityisominaisuudet
- erilaiset pelastusveneiden ja lauttojen laskumekanismit, laskeminen ja nostaminen myös kovassa merenkäynnissä, riskit huomioiden
- pelastusveneen ja -lautan käyttöönotto ja käyttö laivanjätön jälkeen
- pelastusveneiden ja -lauttojen huoltomenettelyt
- pelastusveneen moottorin käynnistäminen ja lisälaitteiden käyttö sekä palonsammuttimen käyttö
- pelastusveneen käsittely kovassa merenkäynnissä
- pelastusveneen varusteiden käyttö
- muonan ja juomaveden annostelu pelastusveneessä
- toimenpiteet pelastusveneen havaittavuuden tehostamiseksi
- helikopteritoimenpiteet pelastustoiminnassa
- hypotermian vaarat ja siltä suojautuminen
- pelastusveneiden käyttö pelastuslauttojen opastuksessa sekä selviytyneiden pelastaminen merestä veneelle tai lautalle
- rantautuminen pelastusveneellä
- pelastusveneen radiolaitteiden ja EPIRB sekä SART-laitteiden käyttö
- pyrotekniset signaalivarusteet ja niiden käyttö
- ensiapuvälineistön käyttö ja ensiavun antaminen
- loukkaantuneiden, vertavuotavien ja shokkiin joutuneiden henkilöiden hoito
- käytännön harjoitukset pelastautumisasemalla ja avovedessä

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Luennot ja harjoitukset.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
N/A

Työhön integroitu oppimisväylä:
N/A

TKI ja työelämäyhteistyö

N/A

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

100% läsnäolo. Hyväksytty suoritus.

Lisätiedot

Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 23.02.2024

Opintopistemäärä

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 30

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Arto Harmonen
Vastuuopettaja

Arto Harmonen

Ryhmät
  • MIKT22SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Tieto, ymmärrys ja taito:
- aluksen palontorjunnan johtamisesta
- palontorjuntahenkilöstön järjestämisestä ja koulutuksesta
- palonhavaitsemis ja –sammutuslaitteiston huolto- ja tarkastustehtävistä
- tulipalon syyn selvittämisen ja raportoinnin perusteista

Sisältö

- Palonsammutustoimet merellä ja satamassa, erityisesti koordinoinnin, johtamisen ja taktiikan näkökulmasta, sekä tehokas viestintä operaation aikana
- Veden käyttö palon sammuttamisessa ja sen vaikutukset vakavuuteen
- Tuuletus, savunpoisto, ilmanvaihto sekä sähkö- ja polttoainejärjestelmät
- palontorjunnan vaaratekijät; kemialliset reaktiot, pyrolyysi, kattilapalo sekä vaaralliset lastit ja muu materiaali, kuten maalit
- loukkaantuneiden evakuointi ja käsittely
- yhteistoiminta sataman palolaitosten kanssa
- suunnitelmien, listojen ja kaavioiden laatiminen sekä palontoruntaryhmien muodostaminen
- palontorjuntataktiikat aluksen eri osissa
- erilaiset palonhavaitsemis ja –sammutusjärjestelmät; kiinteät ja kannettavat
- luokituslaitosten ja valtioiden tarkastukset ja vaatimukset
- palon syttymissyiden arviointi
- opintojakso sisältää palonsammutusteorian lisäksi kolmepäiväisen päällystön palonsammutuskoulutuksen palokoulutuskeskuksessa

Opiskelumateriaali

Paikanpäällä jaettava Meriturvan mahdollinen materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Kolmipäiväinen koulutus Upinniemessä.
Pääsyvaatimuksena Suomen valvonnassa olevassa oppilaitoksessa tai kurssikeskuksessa suoritettu STCW Palokoulutus A-VI/1-2

TKI ja työelämäyhteistyö

Meriturvan järjestämä kurssi

Lisätietoja opiskelijoille

STCW Päällystön palokoulutus on alusten päällystölle suunnattu kolmipäiväinen koulutus, joka sisältää sammutus-, savusukellus- sekä loppuharjoituspäivän. Sammutuspäivään sisältyy sammutustaktiikan kertausta sekä sammutusharjoituksia eri menetelmin. Savusukelluspäivänä kerrataan paineilmahengityslaitteiden toimintaperiaatteita sekä huoltoa. Päivän aikana tehdään etsintä-, pelastus-, ja sammutusharjoituksia. Kurssin lopuksi opiskelijat laativat sammutus- ja pelastussuunnitelman, joka toteutetaan toiminta- ja johtamisharjoituksena.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Esitietovaatimukset

Palontorjunta (A-VI/1-2)

Lisätiedot

Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

29.01.2024 - 23.02.2024

Opintopistemäärä

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 40

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Joni Hietakangas
Vastuuopettaja

Joni Hietakangas

Ryhmät
  • MIKT23SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat merenkulun radioliikenteen perusteet ja toimintatavat.
Osaat käyttää meri-VHF-puhelinta.

Sisältö

- merenkulun radioliikenne
- meri-VHF
- VHF-kanavat ja niiden käyttötarkoitukset
- radioliikenteen menettelytavat
- radioliikenneohjeet

Opiskelumateriaali

Rannikkolaivurin radioliikenneopas (Viestintävirasto)
Learn-materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Luennot sekä oppimis- ja harjoitustehtävät.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
n/a

Työhön integroitu oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Traficomin radiotutkinto

Opiskelijan työmäärä

- Luennot ja harjoitukset 12 h
- Oma työskentely ja valmistautuminen tutkintoon 12 h
- Tutkinto 3 h
- Yhteensä 27 h

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolla 100 %:n läsnäolovaatimus.
Kurssin lopuksi suoritat Traficomin rannikkolaivurin radiotutkinnon. Lisätietoja Liikenne- ja viestintäviraston internetsivuilta: www.traficom.fi (ks. Veneilijöiden radiotutkinnot ja pätevyystodistukset)

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Rannikkolaivurin radiotutkinnon suorittaminen hyväksytysti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti suoritettu SRC-tutkinto. Tutkinto suoritetaan Liikenne- ja viestintäviraston valtuuttamalle tutkinnonpitäjälle.

Tutkinto koostuu turvallisuusliikennettä koskevasta osasta (A-osa) ja yleisestä osasta (B-osa). Tutkinto hyväksytään, jos A-osan pistemäärä on vähintään 80 % maksimipistemäärästä ja B-osan pistemäärä on vähintään 60 % maksimipistemäärästä. Molemmat osat tulee suorittaa hyväksytysti.

Esitietovaatimukset

Ei edellytä aiempaa osaamista

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 18.12.2023

Opintopistemäärä

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 40

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Terhi Hede
Vastuuopettaja

Terhi Hede

Ryhmät
  • MIKT23SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Tieto, ymmärrys ja taito:
- riskien ja hoidon tarpeen arviointiin ihmisen peruselintoiminnoissa sairastumis- ja vammautumistilanteissa
- elimistön rakenne ja toiminta
- hätätilanteen tunnistaminen ja siinä asianmukainen toimiminen, kun ihminen on sairastunut tai vammautunut, eloton, vuotaa verta, shokissa, palovamman tai sähkötapaturman uhri, joutuu liikenneonnettomuuteen
- ensiapupakkauksessa olevien välineiden asianmukainen käyttö
- lisäonnettomuuksien ennaltaehkäisy ja riskien vähentäminen

Sisältö

- ihmisen anatomian ja fysiologian perusteet
- vitaalielintoimintojen arviointi
- tajuttomuuden tunnistaminen ja ensiapu
- elottomuuden tunnistaminen ja peruselvytys
- vammojen paikallistaminen sekä niiden laadun ja vakavuuden arviointi
- vammautuneen raajan ja rangan tukeminen
- verenvuodon tyrehdyttäminen, paineside, kiristysside
- shokkiin joutuneen henkilön tunnistamisen, tutkimisen ja ensiavun perusteet
- sokeritasapainon häiriön tunnistaminen ja hoito
- palovammojen, haavojen ja sähköiskun saaneen ensiapu onnettomuustilanteissa
- uhrien pelastaminen ja kuljetuskuljetusasennon valinta
- jatkuva tilanteen arviointi ja potilaan/ potilaiden äkillisten peruselintoimintojen muutoksien tunnistaminen ja ensiapu
- hälytystilanteessa asianmukainen reagointi ja toiminta

Opiskelumateriaali

https://www.punainenristi.fi/ensiapuohjeet ja oppitunneilla osoitettu oppimateriaali Learnissa.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Terveydenhuolto 1 (A-VI/1-3)

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ensiapukurssi joka toteutuu EU-direktiivien ja Manilan 2010 sopimuksen vaatimusten mukaisesti.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ensiapu 1 -kurssi, Suomen Punainen Risti. Jos opiskelijalla on voimassa oleva Ensiaputodistus niin hän voi anoa sillä korvaavuutta.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Tenttiin liittyvät asiat sovitaan opintojakson alussa lähitunneilla. Tentti tehdään Examissa.

Kansainvälinen yhteistyö

-

Opiskelijan työmäärä

1op tarkoittaa 27 tuntia opiskelijan työtä mukaanlukien lopputenttiin valmistautuminen.

Toteutuksen osien kuvaus

-

Lisätietoja opiskelijoille

terhi.hede@xamk.fi

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

100% osallistuminen lähiopetukseen ja hyväksytty koesuoritus antaa oikeuden STCW-sertifikaatin saamiseen. Sertifikaati on voimassa 5 vuotta.

Lisätiedot

Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 18.12.2023

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

34 % Lähiopetus, 66 % Etäopetus

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 40

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Marika Höglund
Vastuuopettaja

Marika Höglund

Ryhmät
  • MIKT23SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Opiskelija osaa käyttää oppilaitoksen tietoteknistä ympäristöä. Hänellä on valmiudet hyödyntää tietotekniikkaa opiskelussaan ja hän osaa käyttää tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta- ja esitysgrafiikkaohjelmia koulutusohjelmansa opiskelun vaatimalla tavalla.

Sisältö

Opiskelija osaa käyttää tekstinkäsittely- ja taulukkolaskentaohjelmien työelämässä ja opiskelussa tarvittavia toimintoja. Hän pystyy laatimaan PowerPoint -esityksiä. Hän osaa siirtää tietoa (upottaa/linkittää) MS Office -ohjelmien välillä. Opintojaksossa käytetään Microsoft Office -ohjelmia.

Opiskelumateriaali

Opettajan ilmoittama materiaali.
Learnissä oleva kurssiaineisto.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Word: Miten teet merkki- ja kappalemuotoiluja? Miten teet sivuasetuksia?
Miten lisäät ja muotoilet kuvia, WordArt- ja SmartArt-objekteja?
Miten palstoitat tekstin ja laadit ja muotoilet taulukoita ja käytät sarkaimia? Miten käytät, luot ja muotoilet
tyylejä? Miten laadit asiakirjamalliin perustuvia asiakirjoja? Miten
luot ja muotoilet sisällysluettelon ja lähdeluettelon? Miten jaat asiakirjan
osiin?
Excel: Miten laadit taulukon ja muotoilet sen sekä solun sisällön? Miten
käytät funktioita ja luot kaavoja? Miten teet suhteellisen ja absoluuttisen
soluviittauksen ja miten hyödynnät niitä tehokkaassa taulukkolaskennassa?
Miten lisäät työkirjaan kaavioita, yhdistelmäkaavioita ja miten
muotoilet niitä? Miten käsittelet (siirrät, kopioit, poistat, uudelleennimeät,
piilotat, suojaat, muotoilet) työkirjan taulukoita? Miten lajittelet
ja suodatat isoja taulukoita. Miten käytät haku-, jos-, summa.jos-,
laske.jos- ja laske.a-funktioita sekä teet pudotettavia luetteloja? Miten hyödynnät Pivot -toimintoja?
PowerPoint: Miten teet näyttävän diaesityksen, hyödynnät teemoja ja
muotoilet niitä? Miten hyödynnät erilaisia diojen rakennemalleja? Miten teet non-stop
sekä yleisölle pidettäviä esityksiä?
Suoritustapa: Osallistuminen opetukseen ja koe.
Opintojaksolla käytetään Office 2016 ohjelmia.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Word: Miten teet merkki- ja kappalemuotoiluja? Miten teet sivuasetuksia?
Miten lisäät ja muotoilet kuvia, WordArt- ja SmartArt-objekteja?
Miten palstoitat tekstin ja laadit ja muotoilet taulukoita ja käytät sarkaimia? Miten käytät, luot ja muotoilet
tyylejä? Miten laadit asiakirjamalliin perustuvia asiakirjoja? Miten
luot ja muotoilet sisällysluettelon ja lähdeluettelon? Miten jaat asiakirjan
osiin?
Excel: Miten laadit taulukon ja muotoilet sen sekä solun sisällön? Miten
käytät funktioita ja luot kaavoja? Miten teet suhteellisen ja absoluuttisen
soluviittauksen ja miten hyödynnät niitä tehokkaassa taulukkolaskennassa?
Miten lisäät työkirjaan kaavioita, yhdistelmäkaavioita ja miten
muotoilet niitä? Miten käsittelet (siirrät, kopioit, poistat, uudelleennimeät,
piilotat, suojaat, muotoilet) työkirjan taulukoita? Miten lajittelet
ja suodatat isoja taulukoita. Miten käytät haku-, jos-, summa.jos-,
laske.jos- ja laske.a-funktioita sekä teet pudotettavia luetteloja? Miten hyödynnät Pivot -toimintoja?
PowerPoint: Miten teet näyttävän diaesityksen, hyödynnät teemoja ja
muotoilet niitä? Miten hyödynnät erilaisia diojen rakennemalleja? Miten teet non-stop
sekä yleisölle pidettäviä esityksiä?
Suoritustapa: Osallistuminen opetukseen ja koe.
Opintojaksolla käytetään Office 2016 ohjelmia.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Word: Miten teet merkki- ja kappalemuotoiluja? Miten teet sivuasetuksia?
Miten lisäät ja muotoilet kuvia, WordArt- ja SmartArt-objekteja?
Miten palstoitat tekstin ja laadit ja muotoilet taulukoita ja käytät sarkaimia? Miten käytät, luot ja muotoilet
tyylejä? Miten laadit asiakirjamalliin perustuvia asiakirjoja? Miten
luot ja muotoilet sisällysluettelon ja lähdeluettelon? Miten jaat asiakirjan
osiin?
Excel: Miten laadit taulukon ja muotoilet sen sekä solun sisällön? Miten
käytät funktioita ja luot kaavoja? Miten teet suhteellisen ja absoluuttisen
soluviittauksen ja miten hyödynnät niitä tehokkaassa taulukkolaskennassa?
Miten lisäät työkirjaan kaavioita, yhdistelmäkaavioita ja miten
muotoilet niitä? Miten käsittelet (siirrät, kopioit, poistat, uudelleennimeät,
piilotat, suojaat, muotoilet) työkirjan taulukoita? Miten lajittelet
ja suodatat isoja taulukoita. Miten käytät haku-, jos-, summa.jos-,
laske.jos- ja laske.a-funktioita sekä teet pudotettavia luetteloja? Miten hyödynnät Pivot -toimintoja?
PowerPoint: Miten teet näyttävän diaesityksen, hyödynnät teemoja ja
muotoilet niitä? Miten hyödynnät erilaisia diojen rakennemalleja? Miten teet non-stop
sekä yleisölle pidettäviä esityksiä?
Suoritustapa: Osallistuminen opetukseen ja koe.
Opintojaksolla käytetään Office 2016 ohjelmia.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla ei ole TKI ja työelämäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Ilmoitetaan myöhemmin kurssin Learn -alustalla.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointikriteerien taso 3: osaamisen alkuvaihe:
a) Osaat käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä.
b) Osaat etsiä tietoa opiskeluun liittyen keskeisistä tietolähteistä.
c) Osaat hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia.
e) Osaat käyttää keskeisiä opiskeluun liittyviä tietoteknisiä ohjelmistoja.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 18.12.2023

Opintopistemäärä

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 30

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Marko Saxell
  • Esa Huuhtanen
Vastuuopettaja

Marko Saxell

Ryhmät
  • MIKT23SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Työturvallisuuskorttikoulutus: Työturvallisuuskorttikoulutus antaa perustiedot työympäristön vaaroista ja työsuojelusta yhteisellä työpaikalla. Työturvallisuuskorttikurssin suorittaneella on perustiedot yhteisen työpaikan yhteistoiminnasta ja yleisistä vaaroista, tiedot työturvallisuuden keskeisistä periaatteista ja hyvistä käytännöistä, perusvalmiudet omaksua työpaikka- ja työtehtäväkohtainen perehdyttäminen

Tulityökorttikoulutus: Tulityöt ovat erityistä vaaraa aiheuttavia töitä, joita säätelevät monet lait, säädökset ja määräykset. Tulitöitä ohjaava lainsäädäntö edellyttää tulitöihin ryhdyttäessä suunnitelmallisuutta, onnettomuuksien ennalta ehkäisyä ja onnettomuuksiin varautumista henkilöiden, ympäristön ja omaisuuden turvaamiseksi.

Sisältö

Koulutuksen hyväksytystä suorittamisesta myönnetään viisi vuotta (5) voimassa oleva, henkilökohtainen työturvallisuuskortti. Kortin kustannukset (n. 15 euroa) peritään opiskelijalta etukäteen. Maksua ei palauteta, vaikka opintosuoritus jäisi kesken.Oppimateriaalin saa etukäteen kurssimaksun (15 euroa) suoritusta vastaan opintotoimistosta. Tulityökorttikoulutus toteutetaan Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) tavoitteiden mukaisesti. Opintojaksoon liittyvä kirjanen "Tulitöihin ryhdyttäessä" jaetaan osanottajille opintojakson alkaessa. Kurssin suorittaminen edellyttää kaikille lähijaksoille osallistumista (100 %).

Opiskelumateriaali

Tunnilla jaettava opiskelumateriaali

Yksilölliset oppimisväylät

Ei

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssien suoritukseen vaaditaan 100% osallistuminen

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Lisätiedot

Työturvallisuuskorttikoulutuksessa hyväksytty/hylätty. Kurssin voi myös suorittaa vapaasti markkinoilta löytyvällä Työturvallisuuskeskuksen valvomalla työturvallisuuskorttikurssilla. Hyväksyttyyn suoritukseen riittää, kun esittää voimassa olevan työturvallisuuskortin (AHOT-menettely).

Tulityökorttikoulutuksessa hyväksytty/hylätty. Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille. Hyväksytysti suoritettu loppukoe. Hyväksyttyyn suoritukseen riittää, kun esittää voimassa olevan tulityökortin (AHOT-menettely).

Opintojakson suoritettuaan opiskelija saa tulityökortin, jonka kustannukset (n. 15 euroa) peritään opiskelijalta etukäteen. Maksua ei palauteta, vaikka opintosuoritus jäisi kesken. Suomessa myönnetty tulityökortti on voimassa Pohjoismaissa ja vastaavasti muissa Pohjoismaissa myönnetty tulityökortti hyväksytään Suomessa.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

30.10.2023 - 18.12.2023

Opintopistemäärä

0 op

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 40

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Perttu Juvonen
Vastuuopettaja

Perttu Juvonen

Ryhmät
  • MIKT23SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus
  • MSVKT23SP
    Merenkulku, sähkövoimatekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Tieto, ymmärrys ja taito:
- merenkulun turvan edistämisestä kohonneen tietoisuuden kautta
- turvariskien ja -uhkien tunnistamisesta
- turvatoimiasioiden tietoisuuden ja valppauden ylläpitämisen tarpeen ja menetelmien ymmärtämisestä
- aluksen turvasuunnitelman mukaisesta toiminnasta
- aluksen säännöllisten turvatarkastusten järjestämisestä
- turvalaitteiden ja -järjestelmien oikeasta käytöstä

Sisältö

- turvaterminologia ja -käsitteet
- kv. merenkulun turvakäytännöt
- turvavastuut tasoilla: valtiot, yhtiöt ja henkilöt
- turvatasot ja niiden vaikutus turvatoimenpiteisiin
- turvailmoitusmenettelyt
- turvatoimien valmiussuunnittelu, harjoitukset ja tarkastusten suorittaminen
- turvauhat ja -riskit: asiakirjat, kiertämistavat, tunnistaminen, viestintä ja hallintatavat
- valvonta- ja hallintamenetelmät: rajoitetuissa-, kansi-, lasti-, varasto-, maihinkulku- ja alusta ympäröivissä tiloissa
- turvalaitteet ja -järjestelmät: eri tyypit, käyttö, rajoitukset, testaus ja huolto


Sisältö perustuu IMO:n mallikursseihin 3.27 ja 3.26.

Opiskelumateriaali

Learn-materiaalit.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistuminen työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Osallistuminen luennoille ja harjoitustehtävien suorittaminen.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa, ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei mahdollista.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opiskelijan on osallistuttava kaikille luentokerroille ja suoritettava harjoitustehtävät hyväksytysti.

Lisätiedot

Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 22.10.2023

Opintopistemäärä

0 op

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 40

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Perttu Juvonen
Vastuuopettaja

Perttu Juvonen

Ryhmät
  • MIKT23SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus
  • MSVKT23SP
    Merenkulku, sähkövoimatekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Tieto, ymmärrys ja taito:
- hätätilannetoimintatapojen noudattamisesta
- toimenpiteistä meriympäristön saastumisen ehkäisemiseksi
- turvallisten työtapojen noudattamisesta
- tehokkaan kommunikoinnin edistämisestä aluksella
- toimivien ihmissuhteiden edistämisestä aluksella
- väsymyksen hallinnan merkityksestä ja menetelmistä

Sisältö

- turvalliset työtavat
- ihmissuhteet aluksella
- tehokas kommunikointi ja vuorovaikutus
- hätätilannetoimintatavat
- meriympäristön saastumisen ehkäisy
- sosiaaliset vastuut

Sisältö perustuu IMO:n mallikurssiin 1.21.

Opiskelumateriaali

Learn-materiaalit.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistuminen työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Osallistuminen luennoille ja harjoitustehtävien suorittaminen.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa, ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei mahdollista.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opiskelijan on osallistuttava kaikille luentokerroille ja suoritettava harjoitustehtävät hyväksytysti.

Lisätiedot

Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 22.10.2023

Opintopistemäärä

2 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 40

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Leena Griinari
Vastuuopettaja

Leena Griinari

Ryhmät
  • MIKT22SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelijakirjoittaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asiatekstejä ja asiakirjojatuntee keskeiset kielenhuolto-ohjeetselviytyy hyvin työelämän ryhmäviestintätilanteissaosaa kehittää esiintymisvalmiuksiaan työelämäntarpeisiin.

Sisältö

- asiakirjat ja asiatekstit
- kielenhuolto
- esiintymistekniikka ja -harjoitukset
- kokoukset ja neuvottelut

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali löytyy Learn-alustalta ja sen linkeistä.

Yksilölliset oppimisväylät

Lukujärjestyksen mukainen opetus, osittainen osaamisen tunnistaminen tai aiemmin suorituksen hyväksiluku.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla harjoitellaan viestinnän perustaitoja työelämää varten. Opintojaksoon liittyy alakohtaisten viestintätilanteiden harjoittelua.

Tentit ja muut määräajat

Toteutuksessa on paljon harjoituksia ja kaksi osatenttiä, jotka tehdään tunnilla.

Kansainvälinen yhteistyö

Viestinnän opiskelu antaa geneerisen tason kansainvälisyysvalmiuksia, kulttuurisen viestinnän sisällöt ovat osa jaksoa.

Opiskelijan työmäärä

2 op on 54 tuntia työskentelyä.

Toteutuksen osien kuvaus

1. Esiintymistaito

2. Työelämän kirjoittaminen

3. Kokoustekniikka ja neuvottelutaito

Lisätietoja opiskelijoille

Yhteys opettajaan: leena.griinari@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Arviointiasteikko: Kiitettävä (5), hyvä (4-3), tyydyttävä (2-1): hylätty (0). Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista osallistumista opetukseen. Aktiivinen osallistuminen tarkoittaa seuraavaa:Opiskelija on läsnä 75 %:ssa opintojakson lähiopetuksesta, ellei opintojakson toteutuksen kuvauksessa toisin ohjeisteta. Kieltenopettajat pitävät läsnäolorekisteriä lähiopetukseen osallistumisesta. Opintojaksoa, joka on hylätty poissaolojen takia, ei voi tenttiä, vaan opetukseen on osallistuttava uudelleen.Opiskelija ottaa osaa opettajan ohjeistamiin aktiviteetteihin lähiopetuksessa.Opiskelija tekee koti- ja etätehtävät opettajan antamien ohjeiden ja aikataulun mukaisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointiasteikko: Kiitettävä (5), hyvä (4-3), tyydyttävä (2-1): hylätty (0). Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista osallistumista opetukseen.

Aktiivinen osallistuminen tarkoittaa seuraavaa: Opiskelija on läsnä opintojakson lähiopetuksesta, ellei opintojakson toteutuksen kuvauksessa toisin ohjeisteta. Kieltenopettajat pitävät läsnäolorekisteriä lähiopetukseen osallistumisesta.

Opintojaksoa, joka on hylätty poissaolojen takia, ei voi tenttiä, vaan opetukseen on osallistuttava uudelleen. Opiskelija ottaa osaa opettajan ohjeistamiin aktiviteetteihin lähiopetuksessa. Opiskelija tekee koti- ja etätehtävät opettajan antamien ohjeiden ja aikataulun mukaisesti.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 22.10.2023

Opintopistemäärä

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 40

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Anne Gango
Vastuuopettaja

Anne Gango

Ryhmät
  • MIKT22SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Tieto, ymmärrys ja taito:
- käytännön työskentelytiedot asiaankuuluvista IMO:n sopimuksista, jotka koskevat merellisen ympäristön suojelua
- suoritettavista varotoimenpiteistä, menetelmistä sekä laitteistoista merellisen ympäristön saastumisen ehkäisemiseksi

Sisältö

- yhteenveto meriympäristön suojeluun liittyvistä määräyksistä ja sopimuksista sekä toimenpiteet aluksella päästöjen ehkäisemiseksi
- laitteistot ja järjestelmät
- MARPOL 73/78 -sopimus
- ilmansuojelu ja erityisalueet
- Oil Pollution Act (OPA)
- vaarallisten nestemäisten aineiden luokitteluperusteet (GESAMP)
- P&A-manuaali
- Marpol-tarkastukset
- antifouling-maalit

Opiskelumateriaali

Learnissa olevat materiaalit.

Yksilölliset oppimisväylät

Kaikilla tavoilla opiskeltaessa hyväksytysti suoritettu tentti.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Lopputentti

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

29.01.2024 - 23.02.2024

Opintopistemäärä

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 40

Koulutus
  • Merenkulun koulutus, laivatekniikka
Opettaja
  • Arto Harmonen
Vastuuopettaja

Arto Harmonen

Ryhmät
  • MIKT23SP
    Merenkulun insinööri, päivätoteutus

Tavoitteet

Tieto, ymmärrys ja taito:
- öljy- ja kemikaalisäiliöalustyypeistä, sekä niiden lastijärjestelmistä ja lastien ominaisuuksista
- säiliöalustoimintoihin liittyvien vaarojen ja vaaroilta suojautumisen perusteista
- säiliöaluksien turvallisuuskulttuurin ja -johtamisen perusteista

Sisältö

- säiliöalustyypit ja rakenne
- lastinkäsittelyjärjestelmät
- lastien fysikaaliset ominaisuudet
- terveys-, ympäristö- sekä palo- ja reaktiivusuusvaarat
- perustiedot vaarojen hallitsemiseksi
- käyttöturvallisuustiedotteet
- turvallisen lasti- ja vahtitoiminnan perusteet ja meriympäristön suojelu

Opiskelumateriaali

Kurssilla jaettava materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Kaksipäiväinen, STCWn mukainen kurssi.

TKI ja työelämäyhteistyö

N/A

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Lisätiedot

Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille.